Підсумок слухань «Українська мова в контексті євроінтеграції: виклики і відповіді»

19 лютого 2016 року, напередодні Дня рідної мови, Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою виступив співорганізатором та взяв участь у Комітетських слуханнях «Українська мова в контексті євроінтеграції: виклики і відповіді», які були проведені у Верховній Раді України Комітетом з питань євроінтеграції з ініціативи народного депутата України Оксани Юринець.

Комітетські слухання були організовані з метою координації роботи державних структур, наукових установ, громадських організацій та налагодження конструктивного діалогу між ними для напрацювання пропозицій гармонізації українського законодавства щодо української мови як іноземної (УМІ) з європейським законодавством та ефективної євроінтеграції України в гуманітарній та освітній сфері.

До тематики обговорення увійшли питання нормативно-правової бази України з питань мовної політики, проблеми мови та міграційної політики, сертифікація української мови як іноземної.

Участь у засіданні взяли депутати ВРУ, а саме: Ірина Геращенко, голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції; Оксана Юринець, голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету Верховної Ради України; Іванна Климпуш-Цинцадзе, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах; Микола Княжицький, голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності; Ярослав Лесюк, голова підкомітету з питань державної політики у сфері розвитку та використання державної мови та мов національних меншин в Україні Комітету Верховної Ради України з питань культури та духовності; Ірина Подоляк та Остап Семерак. Від Міністерства освіти і науки України участь в обговоренні взяв Максим Стріха, заступник міністра освіти і науки України.

DSC03500-1140x641

Пропозиції та результати досліджень МІОКу з актуалізованої проблематики під час Комітетських слухань представили: Ірина Ключковська, директор МІОКу, у виступі «Українська мова як іноземна – інструмент реалізації зовнішньополітичних інтересів України: міф чи реальність», Олеся Палінська, старший науковий співробітник МІОКу, з доповіддю «Етапи затвердження сертифікації з УМІ: як Україні може допомогти досвід Польщі та країн ЄС» та Оксана П’ятковська, науковий співробітник МІОКу, з доповіддю «Мовна інтеграція іммігрантів як елемент мовної та міграційної політики країн Європи». Також у роботі слухань взяли участь: Андрій Яців, заступник директора МІОКу, та молодші наукові співробітники МІОКу – Олена Медведєва та Галина Темник.

До групи експертів, які взяли участь в обговоренні та внесли цінні пропозиції для подальшого створення та удосконалення законодавчого та нормативно-правового забезпечення статусу української мови як державної та як іноземної, увійшли представники освітніх, наукових та громадських організацій з України та з-за кордону. Зокрема, учасниками Комітетських слухань були представники Національного університету «Львівська політехніка» – Зоряна Куньч, заступник директора Інституту гуманітарних та соціальних наук, та Андрій Моторний, завідувач Підготовчого відділення для підготовки іноземних громадян до вступу у вищі навчальні заклади України. З львівських університетів учасниками слухань також були представники Українського Католицького Університету та Львівського національного університету імені Івана Франка.

Учасники слухань розробили рекомендації, на основі яких буде ініційовано проведення Парламентських слухань. Текст рекомендацій буде оприлюднено після внесення змін та доповнень.

Джерело: http://miok.lviv.ua/?p=9595

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа