Парламент зобов’язаний прийняти закон про статус української мови

Верховна Рада має підтримати законопроект “Про забезпечення функціонування української мови як державної” (№5670-д), серед авторів якого майже 80 народних депутатів, та ухвалення якого вимагає українська громадськість і діячі культури.

Про це заявив голова Комітету ВР з питань культури і духовності, Микола Княжицький під час Погоджувальної ради.

Він повідомив, що профільний комітет розглянув на своєму засіданні та рекомендував до розгляду у сесійній залі усі подані законопроекти щодо державної мови (№№5056, 5669, 5670). Крім того, за його словами, комітет розробив та зареєстрував доопрацьований законопроект “Про забезпечення функціонування української мови як державної” (№5670-д), серед авторів якого близько 80 народних депутатів, зокрема велика кількість представників фракції “Народний фронт”, а також рекомендував його до розгляду парламентом.

Більше того, Микола Княжицький передав Голові Верховної Ради та керівникам фракцій і груп відкрите звернення української громадськості щодо підтримки законопроекту №5670-д, яке підписала велика кількість визначних діячів української культури, відомих громадських діячів, акторів, письменників та інших. Наприклад, серед них — голова Українського інституту національної пам’яті Володимир Вятрович, акторка Ірма Вітовська, письменники Юрій Винничук, Олександр Ірванець, Василь Шкляр, поети Іван Драч, Дмитро Павличко, видавець Іван Малкович та багато інших.

Українська мова є не лише засобом спілкування чи надбанням культури, це важливий елемент конституційного ладу, фактор державної єдності, національної безпеки. Прийняти закон про статус української мови — нагальний обов’язок парламенту. Той факт, що законопроект №5670-д, підтриманий Комітетом з питань культури і духовності, а його співавторами стали аж 76 народних депутатів, свідчить про зростаюче усвідомлення важливості цього питання”, – процитував текст звернення Микола Княжицький.

За словами парламентаря, цей законопроект підписали представники шести фракцій та позафракційні, в тому числі більшість співавторів трьох попередніх законопроектів про українську мову.

Це дозволяє звести до мінімуму політичні спекуляції, міжпартійну конкуренцію при розгляді питання державної ваги”, – підкреслив народний депутат, зачитуючи звернення.

Як зазначив Микола Княжицький, український парламент вже до кінця цієї сесії має встигнути розглянути законопроект №5670-д у першому читанні.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа