Опубліковано звіти для Шухевича з викопного архіву УПА

273383705_5193061517384936_6021184214078070129_n

До 80-ї річниці створення Української повстанської армії Центр досліджень визвольного руху виклав першу частину оцифрованих документів з архіву повстанців.
«Нам вдалося встановити номер підпільної пошти “612”. Цей номер належав Головному командиру УПА, а також Голові Бюро Проводу ОУН — Роману Шухевичу. Найбільше конвертів із матеріалами з цього архіву адресувалися саме на цей номер. Враховуючи, що в архіві є різні документи, як хроніки сотень УПА, звіти із теренів, описи боїв тощо, а також, що ці матеріали нахдодили із різних територій, — Львівщина, Тернопільщина, Станіславівщина, Закерзоння. Ми припускаємо, що цей архів комплектувався для використання Проводом ОУН, а так як в цей час на території Рогатинщини перебував Роман Шухевич, то й матеріали надходили на його адресу», — пояснює Руслан Забілий, генеральний директор Національного музею «Тюрма на Лонцького» і член вченої ради ЦДВР.
Архів віднайшли у Стратинських лісах Рогатинського району на Івано-Франківщині у 2019 році.
Важливим елементом цього архіву є хроніки сотень «Сірі Вовки» та «Бурлаки» із воєнної округи «Лисоня». Документи не публікувалися раніше і вперше стануть доступними для усіх зацікавлених після майже 80-ти років із дня їхнього створення.
🔗Колекцію з понад 30-ти документів можна переглянути та завантажити на сайті

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа