ОБСЄ повинна реалізовувати свій мандат на морі для захисту прав 20 тисяч українських моряків

20 вересня у Варшаві Українська незалежна морська профспілка закликала Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні реалізовувати в повній мірі свій мандат на морі, зокрема у Чорному та Азовському морях, задля забезпечення реалізації прав 20 тисяч українських моряків та безперервного моніторингу ситуації у зв’язку з Російською агресією.

Про це під час заходів в рамках щорічної наради ОБСЄ з огляду виконання зобов’язань держав-учасниць у людському вимірі наголосив професор, експерт УНМП Борис Бабін.

Варшава 2

“Понад 20 тисяч українських моряків та рибалок в Криму та на окупованій частині Донбасу стають заручниками агресора, зокрема вони не мають можливості отримати легальні документи та не мають вільного доступу до суден працевлаштування. СММ ОБСЄ в Україні повинна реалізовувати свій мандат на морі”, – сказав Борис Бабін.

Також морська профспілка наголосила на необхідності ратифікації Україною Конвенції Міжнародної організації праці 2006 року про працю в морському судноплавстві.

“Україна, єдина країна з великою кількістю моряків, яка досі не ратифікувала

Конвенцію про морську працю 2006 р. Через відповідний корупційний вплив з боку незаконного бізнесу з торгівлі людьми, також через діяльність російських агентів в українських органах. Ми сподіваємось, що нова українська урядова команда буде уважнішою до цієї ситуації”, – повідомив Борис Бабін.

Під час заходу “Загрози проблемам людського виміру в морському секторі: Українські приклади” організованому Кримськотатарським ресурсним центром також піднімалося питання незаконно затриманих Росією українських суден “Бердянськ”, “Нікополь” та “Яні Капу”.

“Міжнародний трибунал зобов`язав Росію відпустити 24 українських моряка та 3 судна, незаконно затриманих в нейтральних водах 25 листопада 2018 року. Росія проігнорувала рішення Трибуналу. Зрештою 24 моряки були звільнені 7 вересня в результаті обміну полоненими між Росією та Україною. Водночас Росія до сьогоднішнього дня утримує українські судна. Така ситуація повністю демонструє повну відмову РФ здійснювати Конвенцію ООН про морське право”, – наголосила один зі спікерів заходу, представник ВМГО “Європейська молодь України” Олена Стефурак.

Водночас чимала кількість часу була приділена питанням екології в акваторіях Чорного та Азовського морів.

“Дамба на Тузлі та будівництво Керченського мосту призвели до екологічної катастрофи в Азовському морі. Існує загроза перетворення Азовського моря на озеро у випадку руйнування мосту. Конструкції привели до накопичення в північній частині протоки льодових полів. Опори мосту перекривають протоку та змінили параметри їх водних перетинів, вплинули на формування полів течій, їх турбулентність, розподіл по вертикалі і швидкості. Все це змінило звичні для риб гідрологічні умови. Як наслідок маємо вимирання риби та дельфіни, які занесені до Червоної книги, викидаються на берег. Такі злочини мають фіксуватися, не допускатися, а також бути підставою для позовів проти Росії з вимогою компенсації наших втрат”, – наголососила Марина Перешивайлова, експерт ГО “Громадський рух Маріуполя”.

У свою чергу Олег Лісний, віце-президент Аналітичного центру “Політика” доповів про те, як Росія використовує цивільні об’єкти Криму у військових цілях.

“Росія використовувала Керченський міст для дискримінаційних перевірок та затримки понад 1200 суден та фізичного блокування протоки. В односторонньому порядку встановила режим проходження суден через арку Керченського мосту. Захопила «Вишки Бойка», перетворивши їх на військові споруди. Вони використовуються Москвою для радіотехнічної розвідки проти НАТО та України. Системи моніторингу типу «Нева-БС», встановлені на вишки, призначені для радіолокаційного виявлення та відстеження суден та цілей. Радіолокатор перехоплює дані каналів Міжнародної системи автоматичної ідентифікації”, – доповів Олег Лісний.

Представники українського громадянського суспільства також доповіли про порушення прав людини та утиски прав корінного кримськотатарського народу на морські ресурси, спротив російським військам у Маріуполі та закликала міжнародних експертів та делегатів країн ретельно слідкувати за ситуацією в Україні та докласти зусиль до повернення контролю української влади над окупованим Кримом та частинами Донецької та Луганської областей.

Варшава

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа