Обшуки в Українському Кіберальянсі

Рано-вранці, 25 лютого 2020 року, розпочались обшуки у громадських активістів та співзасновників Ukrainian Cyber Alliance – Андрей Перевезий, @Александр Галущенко (Alexandr Galushchenko) та Sean Brian Townsend — за сумісництвом радника “Демократичної Сокири” з питань кібербезпеки.

Обшуки проводить Головне управління Нацполіції Одеської області спільно зі Службою безпеки України в рамках справи щодо зламу системи Одеського міжнародного аеропорту. У жовтні минулого року невідомі хакери вивели на табло летовища фотографію всесвітньо відомої екоактивістки Ґрети Тунберг із написом “Fuck you, Greta”. Що це було? Помста забруднювачів повітря? Тролінг? Вишукана пропозиція? Нікому достеменно не відомо.

Після цього інциденту активісти Ukrainian Cyber Alliance, які не мають ніякого відношення до казусу з пані Ґретою, неодноразово виявляли прогалини в системі кібербезпеки Одеського міжнародного аеропорту та з відповідною інформацією звертались до РНБО та СБУ. Однак, ці органи безпеки вирішили не брати до уваги поради та зауваження активістів. Натомість Нацполіція при підтримці тієї ж СБУ вирішили банально провести у них обшуки в рамках розслідування правопорушення за статтею 361, ч.2 ККУ (“Незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж”).

Ми вважаємо обшуки в активістів Ukrainian Cyber Alliance та радника “Демократичної Сокири” з питань кібербезпеки Шона Таунсенда тиском та політичним переслідуванням. А ще це можна розглядати, як прояв величезної особистої образи правоохоронців через системне виявлення хлопцями факапів у роботі державних органів, в т.ч. кіберполіції.

На це вказує, що перед обшуком не було надано ухвали суду про його проведення, як того вимагає закон. Все, що знайдуть та вилучать поліцейські та працівники СБУ не буде вважатись доказом.

На цей момент обшуки тривають в присутності адвокатів. Поки що жодних інцидентів не трапилось.

Джерело: Демократична Сокира

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа