Нові технології: замість довічного каліцтва спецпризначенець знову поїде на війну

Чергове маленьке диво! Спільними зусиллями ми дали другий шанс справжньому герою, який віддав здоров’я і ледь не віддав життя за нас. Євген – кадровий військовий. Жива легенда цієї війни. Служить у спецпідрозділі, то ж ясно, що на бойові виходи ходив не відпочивати. Бачив багато: і смерть бойових товаришів, і звірства ворога.

18

Найтяжче з поранень дістав у липні 2016 під Новозванівкою. У тій операції хлопці мусили захопити позицію ворога. Щойно виконали завдання, як терористи вдалися до контратаки. Вже потім Євген сам так згадував ті події: «…пішли, зачистили, наче тихо було, вже ходили на повний ріст. Вирішили вийти трохи правіше з посадки на висотку залягти, поки піхота прийде і буде закріплятися. Коли почали виповзати, відразу почався вогонь, 5 автоматів та один кулемет. Мені прострелило спочатку одну руку, потім іншу, за цим і плече, якось воно так пройшло між бронею. Я в ямі був, вилізти звідти ніяк. Хотів викликати вогонь на себе, я хотів когось врятувати, а вийшло, що врятували мене. Ціною власного життя Роман Матвієць врятував нас. Він піднявся і просто побіг на кулемет, розумієте?! Кулеметник розумів, що йому не втекти і гатив щосили, щоб добити нас. Рома повалив його, чим дав нам можливість виповзти».

33

Після поранення – череда шпиталів, тяжкі множинні переломи обох рук і пропозиція, на яку Євген не погодився. Адже лікарі пропонували ампутувати пошкоджений палець і так-сяк зібрати кістки докупи традиційними методами лікування. На превеликий жаль, практичний досвід показує, що результати таких методів успішні далеко не завжди, тож молодий іще чоловік міг би назавжди стати калікою.

44

Надію дали клітинні технології: саме інноваційний метод лікування, який вдало застосували вже до майже дев’яноста бійців, дає хороші шанси на швидке зцілення та відновлення повної функціональності рук. Євген трохи повагався, послухав розповіді інших військових, і, зрештою, долучився до проекту «Біотех-реабілітація поранених».

52В рамках проекту Євгенові вже провели ряд оперативних втручань. Перебрали уламки кісток, вивели їх у фізіологічне положення, провели тривалу та складну пластику і відновили скалічені м’які тканини лівої руки – без цього урятувати палець було б неможливо. Клітинні матеріали, виготовлені з тканин самого Євгена, саме дозрівають у лабораторії для подальшого використання. Коли організм трохи оговтається, лікуватимуть і праву руку. Весь курс лікування буде досить тривалим, проте має хороші шанси на успіх.

«Я не хочу, щоб ця війна тягнулася роками, як в Карабаху, що б через 25 років мій син йшов гинути. Тому треба повертатися туди і зробити хоч щось маленьке для швидшої перемоги», – каже сам Євген. Чоловік чекає на якнайшвидше одужання: має твердий намір повернутися на фронт і бити ворога до останнього.

27

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа