Німеччина не зацікавлена в українських заробітчанах

Поки вся Україна чекає на відновлення “безвізу” в повному обсязі після 1-го липня, в ЄС продовжують відловлювати українських нелегальних заробітчан, які в більшість країн Євросоюзу потрапляють через Польщу. Виправдовується прогноз про те, що після коронавірусу вже не буде масового повернення заробітчан в ЄС, принаймні, в найближчі 2-3 роки.

З часів існування ЄС та Шенгенського простору, згідно Законів, для жодної країни і ніколи режим “безвізу” не надавав громадянам цієї країни права на роботу в ЄС. Будь яка робота “по безвізу” була нелегальною. Коли був економічний підйом, в деяких країнах ЄС на це просто заплющували очі. Але часи змінилися. Зараз в Європі після коронакризи – найважча після Другої Світової економічна криза і нелегальні трудові мігранти з України більше не потрібні в жодній з країн ЄС.

Саме тому стрічки новин ЄС рясніють повідомленнями про затримання заробітчан з України. Чергова така новина прийшла з Німеччини. Поліція Людвигсдорфу (Ludwigsdorf – нім.) – одного з районів німецького прикордонного з Польщею міста Гьорліц (Görlitz – нім.) повідомляє, що затримала цілий мінібус з українськими заробітчанами (оригінал на німецькій мові – тут). Десь в 20-ти км від німецько-польского кордону, біля населеного пункту Кодерсдорф (Kodersdorf – нім.) німецька поліція зупинила для перевірки мінібус з польськими номерами. За кермом був 58-річний громадянин України, який до свого загранпаспорту додав ще й прострочену посвідку на тимчасове проживання в  Польщі. Жодної ліцензії на перевезення пасажирів українець не мав. Його дозвіл на проживання в Польщі закінчився ще в березні.

de_sacs

Звісно ж, коли виявився водій бусу з такими порушеннями, поліція вирішила перевірити і всіх пасажирів. Всі шестеро пасажирів польського бусу заявили, що вони хочуть працювати в Німеччині. Це те, про що вже писано-переписано: правова освіченість заробітчан дорівнює навіть не нулю, а “-10”. Вони, здебільшого, анітрохи не вагаючись заявляють будь-кому: друзям, родичам, поліції, що “…їдуть працювати до ЄС “по біо”, чи “по безвізу”. Далі – більше. При перевірці виявилось, що один з пасажирів-українців, 45-річний чоловік, мав при собі підроблене посвідчення громадянина Болгарії. Ще в одного українського “туриста-різноробочого по безвізу”, У 23-річного хлопця, поліція виявила підроблене українське посвідчення водія. Підсумок цієї історії сумний. Водій мінібусу (один з тих нелегальних перевізників без жодних ліцензій і дозволів) отримав звинувачення у контробанді людей та незаконому перевезенню пасажирів, проти нього порушено кримінальну справу. Ще проти двох українців порушено кримінальні справи за підробку документів. Всі українці, крім іншого, будуть депортовані в Україну та отримають заборону на в’їзд до ЄС від 2 до 4 років. Поки що відбуваються процесуальні дії в рамках кримінального впровадження.

MB_5

Це вже далеко не перший випадок затримання українців в Німеччині, про подібні можна прочитати тут, отут, осьде, а також тут,  та отут. У людей навіть немає уяви про те, що “безвіз” надає лише право подорожувати з метою туризму, а закордонний паспорт з біометричнми данними – той самий “біо” – це взагалі не якийсь правовий акт, чи закон – це лише посвідчення особи, документ, який являється однією з умов надання “безвізу”. Цих елементарних речей не знає більшість українських заробітчан, які зараз в ці дні товпами товкуться на кордонах з ЄС, ревуть та волають:”Чому це нас не випускають “по біо”?!”. Неодноразово писав, і напишу іще раз: кінець “робочого туризму по безвізу” вже відбувшийся факт (подробиці тут і тут).

“Різноробочі туристи по “біо”” поки що нікому не потрібні. Навіть українська статистика про це свідчить. Ось дивіться, український портал РадіоТрек наводить статистику Державної прикордонної служби України, згідно з якою з 16-го травня, відколи поновили роботу прикордонні КПП, перетнули кордони в бік ЄС 36 тис. українців, а повернулися на Батьківщину – 28 тис. українців (подробиці див. тут). Тобто, більшість з заробітчан завернули додому прямо з кордонів. Екомічна скрута та шалений приріст безробіття (в квітні в ЄС вже було більше 14 млн. безробітних – див. тут) змушує країни ЄС опиратися на власні трудові резерви (в першу чергу задіяти до праці тих же власних безробітних), залучати на заробітки ті верстви населення, які потребують додаткових грошей. І робиться це на офіційному рівні – це офіційна позиція Урядів багатьох країн ЄС – прикладів досить, про них багато було і в цьому блозі, ось відповідні посилання: див. тут, тутосьде, отут чи ось тут. Навіть найбагатіша країна ЄС – Німеччина, навіть на сезонні праці (які завжди були прерогативою заробітчан з бідних країн) вже залучає власні резерви: охочих студентів, безробітних, пенсіонерів.

Про успішний досвід з цього приводу повідомляє, наприклад,  німецька газета Frankfurter Allgemeine Zeitung (оригінал німецькою див. тут). Я багато разів писав, і напишу ще раз: треба розуміти, що рейди по виявленню нелегальних заробітчан, це не кампанія проти українців чи будь яких інших трудових мігрантів – сербів, боснійців чи людей інших національностей. Це, насамперед – заходи проти власних, національних роботодавців ЄС, охочих до дешевої робочої сили. Коли роботодавці ЄС беруть на роботу нелегалів з-за кордону, відбувається проста річ: вони не платять податки і соціальні внески власній державі. А під час кризи кожна нормальна держава рахує кожну копійчину і не може собі дозволити жодних невиправданих збитків чи витрат. От і все! Тому поки не наладиться в ЄС з економікою, ніхто нікуди не пустить українських заробітчан масово, так, як було до коронакризи. Хто встиг з українців – той легалізувався в Європі. Дай Боже їм  всім втриматись. Хто не встиг – вибачайте, доведеться зачекати рік-два-три. Залишайтеся з цим блогом. А головне – залишайтеся здоровими!)).

Олександр Токмаков

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа