Неподалік окупованого Криму розгорнули НАТОвський табір

З 25 по 28 серпня в місті Скадовськ Херсонської області, неподалік від кордону з окупованим Кримом, відбувся перший за останні 5 років всеукраїнський безпековий табір «Євроатлантік-2015». Табір об’єднав студентів і молодіжних громадських діячів із усієї країни. Тематика табору – євроатлантична інтеграція України, боротьба зі стереотипами довкола НАТО, планування та проведення потужної інформаційної кампанії на користь вступу України в Північно-Атлантичний Альянс.

Учасниками табору були студенти-учасники інтернет-вікторини «NATO-QUEST», діти бійців АТО, волонтери та громадські діячі. Молодь мала змогу заслухати представників органів центральної та місцевої влади та гостей із США та Австралії, що представляли провідні організації української діаспори.

Учасники табору вчилися знаходити ефективні контр дії інформаційним провокаціям Кремля, розробляли агітаційну продукцію на користь курсу України до НАТО, розбиралися, як НАТОвські стандарти та підготовка українських солдат за моделлю НАТО допоможе в боротьбі з російськими окупантами, моделювали дипломатичні переговори в рамках гри «Засідання Північноатлантичної Ради».

Табору передувала прес-конференція в Херсонському державному університеті, у якому організатори та гості заходу розповіли про завдання табору та подальші свої плани, що стосуються проведення інформаційної кампанії на користь євроатлантичної інтеграції.

Стефан Романів, Голова Проводу Організації Українських Націоналістів (бандерівців), Генеральний Секретар Світового Конгресу Українців:

Зараз головна задача українців у всьому світі – сприяти укріпленню обороноздатності України, допомагати виганяти окупантів із Донбасу та Криму. Діаспора повністю підтримує євроатлантичний курс України. Ми готові надавати допомогу – лобістську, експертну, інформаційну та іншу, яка зможе посилити співпрацю України та Альянсу.

Борис Потапенко, Віце-президент Ради Українських Державницьких Організацій Світу, радник сенатора США:

Розуміємо, наскільки важливим для української армії є набуття стандартів НАТО. Розуміємо, що допомога Альянсу Україні сприятиме перемозі над російсько-терористичними військами. Зараз найбільш актуальним є питання надання Україні летальної зброї. Тому ми, українці в Америці, будемо добиватися від президента США дозволу на передачу такого озброєння в максимально стислий період часу.

Сергій Пархоменко, радник Міністра освіти і науки України:

Не лише військовий, але й інформаційний фронт у боротьбі з російською агресією потребує посилення. Росія намагається не допустити співпраці України та НАТО. Ми повинні навчитися відбивати пропагандистські атаки Кремля в цьому напрямку. Міністерство освіти підтримує заходи, які сприяють інформуванню студентства про євроатлантичну інтеграцію. Ми усвідомлюємо, що саме молоде покоління в разі проведення анонсованого Президентом України Петром Порошенком референдуму буде тією соціальною категорією, що одностайно підтримає вступ України до НАТО.

Аліна Гавловська, переможець вікторини «NATO-QUEST»:

Варто самому взяти й розібратися в тематиці євроатлантичної інтеграції, поспілкуватися з представниками НАТО, поїхати до країн-членів Альянсу, подивитися, як там живуть люди.  Для цього я й взяла участь у «NATO-QUEST» і доклала всіх зусиль для перемоги.

Михайло Колібабчук, президент Українсько-словацького центру партнерства, засновник «NATO-QUEST»:

Важливо, що завдяки табору та вікторині ми змогли зацікавити молодь самотужки розбиратися у проблематиці інтеграції до НАТО. Ми не вдавалися до примітивного нав’язування позицій типу: «…НАТО – це круто!.. А чому – не питайте. Просто повірте нам…». Результатом правильного та грамотного заохочення є чимала кількість зацікавлених молодих людей. Всього за півроку даний проект змінив їх ставлення до проросійських стереотипів. Не дарма абсолютна більшість учасників вікторини представлена молоддю зі Сходу та Півдня України.

Сергій Кузан, координатор волонтерської мережі «Вільні люди»:

Неодноразово побувавши на передовій в АТО, побачив, наскільки важливою є співпраця України та Альянсу. Наші вояки мають потреби в амуніції, формі, взутті. Найбільший попит стосується саме натівських аналогів. Завдяки діаспорі нам вдається більш-менш закривати ці потреби. Варто також подякувати Світовому Конгресу Українців за надання натівських аптечок, які врятували не одне життя на передовій.

Іван Кішка, голова ВМГО «Молодіжний Націоналістичний Конгрес»:

До 2014 року в Україні через численні проросійські медіа нам нав’язувалося негативне ставлення до української мови, історії, визнання ОУН-УПА, до НАТО і ЄС. Настав час припинити боятися незручних питань і усвідомити: те, що відповідає національним інтересам, не завжди одностайно сприймається суспільством.

Додамо, що цей захід спрямований на реалізацію Річної національної програми співпраці Україна-НАТО й покликаний активізувати інформаційну роботу, роботу громадського сектору для сприяння ефективній євроатлантичній інтеграції.

Табір організовано Асоціацією молодіжних громадських ініціатив та організацій за сприяння Центру інформації та документації НАТО в Україні та Міністерства освіти і науки України. Партнери заходу – Українсько-Словацький Центр Партнерства, Молодіжний Націоналістичний Конгрес, громадська ініціатива «Атлантичний інформнаступ», Центр зовнішньополітичних досліджень ОПАД.

Організатори табору висловлюють подяку за підтримку Посольству Литовської Республіки в Україні, Голові ОУН (б) Стефану Романіву, директору Криворізького економічного інституту (КЕІ) Андрію Шайкану, Координаційному центру допомоги воїнам АТО та їх родинам при КЕІ, громадській організації «Набат-Кривбас», колективу та ректору Чернігівського національного технологічного університету Сергію Шкарлету, народному депутату України Ігорю Артюшенку, Почесному консулу Литви в Херсонській області Віктору Попову.

джерело

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа