Напередодні Собору єпископів Елладської Церкви: чого очікувати Україні?

Ieronim

Наступного тижня збирається Синод Ієрархії (фактично Собор єпископів) Елладської Церкви, який має розглянути питання визнання Православної Церкви України. На порталі Lb.ua було опубліковано матеріал про масштабний вплив росіян на цю церкву. Фактично він зводиться до гри на протиріччях між Фанаром та Афінами (особливо за статус т.з. «Нових територій»).

У Греції активно діє Імператорське Православне Палестинське Товариство у тісній співпраці з працівниками консульських установ МЗС РФ. Грецькі ЗМІ навіть оприлюднювали перелік митрополитів, що співпрацюють з росіянами (матеріал є у перекладі українською на сайті Cerkvarium). Особливу увагу росіяни приділяють північній Греції, де окрім суто релігійного є і фінансовий інтерес. Провадяться різні акції на кшталт «Безсмертного полку», роздаються георгіївські стрічки на 9 травня, будуються храми у російському стилі (т.з. «цибулинки»), а також підписуються угоди між місцевими політиками та окупаційною владою Криму. Працюють росіяни з ченцями, але не тільки з Афоном, а й з іншими грецькими монастирями. Не відстають і в інформаційній сфері ‒ мають лояльні до себе медіа, які вихваляють патріарха Московського та постійно критикують патріарха Константинопольського. Намагались росіяни впливати і на двосторонню угоду між Афінами та Скоп’є щодо перейменування Македонії. Адже за унормуванням політичним могло послідувати і унормування релігійне.

Врешті решт, вплив був колосальний. Цікаво, чи зможуть греки його подолати і попри все визнати ПЦУ? Чи знайдуть в собі сили стати над внутрішніми чварами двох грецьких релігійних лідерів? Певний позитивний сигнал подає митрополит Варнава з Салонік. Він переконує, що проблем із визнанням не буде. Раніше вже лунали заяви грецьких єрархів, що вони навіть не будуть думати чи визнавити чи ні ‒ вони визнають, адже «ми не можемо йти з росіянами». Сподіваємося, що Синод Ієрархії, який збереться 19 березня, і дасть відповіді на всі ці питання.

Джерело: cerkvarium

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа