На Майдані Незалежності в Києві відбудеться прощання з воїном російсько-української війни Миколою Микитенком

8

Цієї суботи, 17 жовтня, о 9:00 на Майдані Незалежності в Києві відбудеться прощання з воїном російсько-української війни Миколою Микитенком.

Микитенко

У ніч із 10 на 11 жовтня на знак протесту проти політики чинного президента Микола Микитенко вчинив самопідпал. Зранку 14 жовтня його серце зупинилося.

7

Рідні військовослужбовця запрошують усіх охочих на прощання, однак просять присутніх дотриматися певних вимог.

  1. Бути в масках і дотримуватися соціального дистанціювання.

  2. Без політичних гасел і прапорів, окрім державного та червоно-чорного.

  3. За можливості – прийти у вишиванках і з живими квітам.

  4. Без алкоголю та не в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

  5. Без громадських заворушень.

6

Рідні наголошують, що це прощання – аби віддати шану полеглому за Україну воїну

4

У 2014 році Микола Микитенко брав участь у боях під Слов‘янськом у складі добровольчого батальйону Національної гвардії України ім. Сергія Кульчицького. Під час евакуації збитого вертольота на Карачуні він отримав поранення, мав групу інвалідності. Після лікування служив у різних бойових підрозділах в зоні АТО/ООС.

3

У ніч із 10 на 11 жовтня Микитенко, одягнувши однострій з бойовими нагородами, вчинив самоспалення на Майдані Незалежності на знак протесту проти політики президента Володимира Зеленського, зокрема щодо українських військовослужбовців і розведення військ на Донбасі.

5

«Мотиви суто політичні. Незгода з діями чинної влади, а саме розведення військ на лінії розмежування і повзуча окупація Росії. Він був абсолютно при тверезій пам’яті та чітко усвідомлював, що робить. Не намагався себе загасити. Загасити намагалась молодь, яка підбігла. У фонтані на Майдані», – зазначила донька Миколи Юлія Микитенко.

«Можу сказати, що він був одним із тих, хто не міг примиритися із ситуацією в суспільстві – справа не лише у владі. Зараз, мабуть, будуть всякі спекуляції, але я впевнений що мотивація його вчинку була суто політичною. Ніякої іншої мотивації бути не могло»,– розповів «Суспільному» побратим Миколи Володимир Федько.

Сам же Микола Микитенко у своїх останніх дописах у Фейсбуку, за кілька годин до підпалу, вказав: іде розповісти Володимиру Зеленському про те, як бійці виживають на фронті, захищаючи Україну. У той час як президент, із його слів, – живе в розкоші. Ветеран також закликав виходити на протест проти чинної влади, як це зробили українці 24 серпня, на День Незалежності.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа