Музею Голодомору повернули скульптуру «Гірка пам’ять дитинства»

holodomor-girl

29 вересня 2020 року до експозиції Національного музею Голодомору-геноциду повернули один із головних символів комплексу — скульптуру «Гірка пам’ять дитинства».

Ця скульптура — символ пам’яті про 3,5 мільйони дітей, убитих голодом під час геноциду української нації у 1932–1933 роках, а також тих, хто вижив, але не мав дитинства. Дівчинка тримає в руках 5 колосків, що нагадують про злочинну постанову від 7 серпня 1932 року «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності», названу в народі «Закон про п’ять колосків».

Спікерами події були Олеся Стасюк, генеральна директорка Національного музею Голодомору-геноциду, Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України, Антон Геращенко, заступник міністра внутрішніх справ України, Сергій Касянчук, директор представництва СКУ в Україні.

«Ми продовжуємо пошук покидьків, які спаплюжили скульптуру дівчинки. Сподіваюся, що ми їх знайдемо. Ніхто не має права чинити такі дії проти символів української пам’яті. Наразі територія музею перебуває під постійним відеонаглядом, камери під’єднані до системи «Безпечне місто», пошуки руйнівників продовжуються», — Антон Геращенко, заступник Міністра внутрішніх справ України.

Одразу після наруги над пам’ятником висловилися Генеральне консульство України у Сан-Франциско, 22-й прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер, канадський політик Джеймс Безан, член Палати Громад Канади Іван Бейкер, Світовий Конгрес Українців, Комітет Голодомору в США, Президент Американсько-української ділової ради Морган Вільямс та інші.

Сергій Касянчук, директор представництва СКУ в Україні: «Це справді дуже боляче, подія вразила українців. Акт вандалізму над скульптурою — символічний. Десятками років намагалися знищити та стерти спогади про геноцид. Відновлення цього пам’ятника вказує на кроки відновлення нашої пам’яті. У всьому світі ми відчуваємо цю боротьбу».

«Це не перший акт наруги над символом пам’яті про жахливий злочин, вчинений комуністичним режимом проти української нації. Декілька років тому вандали облили фарбою скульптури янголів, ламали таблички з назвами сіл, занесених на  “чорні дошки”, зривали світильники, нівечили п’єдестал скульптури «Гірка пам’ять дитинства».

Водночас «Дівчинка з колосками», або ж, як ми нещодавно дізналися від Національної поліції, «Оксанка», — чи не найголовніший символ музею, з яким знайомляться усі, хто потрапляють на територію музею,» — Олеся Стасюк, генеральна директорка Музею Голодомору.

Джерело: Національний музей Голодомору-геноциду

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа