Морпіхові розривна куля знищила плече: біотехнології виростять нове

31

Проекту «Біотех-реабілітація поранених» довірився ще один боєць. Хлопчині усього 19: його звуть Дмитро, і ми будемо вирощувати йому нове плече.

Dmytro-Ch-inside-2

Юний Морпіх з батальйону Вадима Сухаревського, Дмитро постраждав навесні 2017-го. Життя до ладу ще й не бачив: закінчив школу, трохи попрацював, аби допомогти родині, а щойно виповнилося 18, Дмитро уклав контракт і пішов до війська. Під час ворожого обстрілу у плече юнака влучила розривна куля ворога. Руку майже відірвало: потрощило суглоб, порвало м’язи, тяжко пошкодило магістральні судини. Від страшної крововтрати Дмитро ледь не загинув, втім, зусилля побратимів та медиків врятували його життя.

41

У шпиталях стан хлопця стабілізували, провели кілька пластичних операцій, аби врятувати руку від ампутації. Та з цим можливості державної медицини сягнули межі: відновити суглоб традиційними методами лікарям не під силу. У шпиталі могли б поставити штучний суглоб або ж провести артродез – жорстко прикрутити рештки плечової кістки до лопатки. Втім, перший варіант малореальний взагалі: штучний суглоб треба до чогось кріпити, а більшість відповідних кісток просто знищено, крім того, певні фрагменти кісток відламані й так і не зрослись. Та і артродез не найкращий вихід: це зробить руку Дмитра практично нерухомою та нефункціональною.

11

Лікування у рамках «Біотеху» буде тривалим: випадок Дмитра подібний до випадку Романа, якому також відновлюють плечовий суглоб. Підготовка до основної операції Романа тривала майже рік, практично стільки біотехнологи проекту вирощували необхідні кісткові фрагменти вкрай складного профілю, і лише нещодавно трансплантували їх у зону ураження. Зовсім скоро Роман прибуде на огляд: лікарі зможуть відстежити хід відновлення, відкоригувати курс лікування та зробити певні висновки і щодо лікування Дмитра. В цілому ж, скажемо так: шанс обом хлопцям дають виключно технології клітинної регенерації, які застосовують у клініці ilaya в рамках проекту «Біотех-реабілітація поранених».

21

Наразі Дмитро пройшов первинні консультації, огляди та відбув до Миколаєва за формальними справами, за два тижні він повернеться до столиці і пройде вже перші серйозні процедури: відбір клітинних матеріалів, можливо, навіть підготовчу операцію.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа