Морпіх, поранений снайпером у плече, отримав шанс врятувати руку

31

Ми думали, що він уже дорослий чолов’яга, такий собі величезний кремезний Морпіх. А він, виявляється, ще зовсім юний хлопчисько. Та попри милу зовнішність підлітка, у свої 19 Дмитро уже помітно сивий. А ще він має перспективи довічно мучитися від болю, або ж і взагалі втратити усю руку. Адже Дмитро воював у найгарячішій ділянці фронту і зазнав тяжкого поранення.

Сьогодні хлопчина приїхав до клініки на чергове обстеження, робити рентгенівські знімки, а ми ж, волонтери, під’їхали  підтримати і поспілкуватись. Поговорити по душам не вийшло: до всього Дмитро вкрай сором’язливий і геть не говіркий, до того ж, і атмосфера поки не дуже приємна – адже зібралися не з радісного приводу, попереду довге, тяжке та болісне лікування. З огляду на масштаби поранення, хлопця імовірно відновлюватимуть більше року. 

Сам Дмитро пішов до війська добровольцем. Щойно йому виповнилося 18, він уклав контракт і долучився до Морської піхоти. Воював у лавах батальйону Вадима Сухаревського. Рану Дмитро отримав у травні 2017-го: ворожа розривна куля потрапила просто в плече.

Руку фактично відірвало, вибух кулі знищив увесь плечовий суглоб, тяжко порвав м’які тканини та судини. Нині рука тримається на рештках м’язів та шкіри, суглоба фактично немає, а від плечової кістки лишилася хіба половина та ще жменька уламків. Державні лікарі зразу розвели руками – з такого набору їм руку не відновити.

41

А от медики «Біотеху» мають намір поборотися за плече Дмитра. Фахівці-біологи виростять необхідні фрагменти кісток та підготують клітинні матеріали. А вже хірурги зберуть все це докупи та заповнять зони ураження концентратом власних стовбурових клітин Дмитра – саме тих, які і відповідають у організмі за зрощення переломів та формування нової кісткової тканини. З часом цей кістковий конструктор зростеться у новий суглоб, який дозволить Дмитру користуватися рукою практично без обмежень.

Dmytro-Ch-inside-2

Сьогодні Дмитро пройшов чергове обстеження. Завдяки пакету свіжих знімків та вимірів лікарі розумітимуть, якого профілю кісткові фрагменти вони муситимуть виростити з власних клітин хлопчини. Вже у грудні Дмитро прибуде на лікування. Хлопчині зроблять першу операцію: проведуть ревізію рани та відберуть клітинні матеріали, з якими і працюватимуть біологи. Тим часом волонтери People’s Project мусять зібрати необхідну суму коштів. Як і раніше, держава цей курс лікування фінансувати не буде, тож відновлювати Дмитра нам доведеться коштом благодійних пожертв. А зібрати треба буде майже 700 тисяч гривень.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа