МКІП та МХП спільно відроджуватимуть музей «Пирогово»

27 липня у Києві Міністерство культури та інформаційної політики, холдинг МХП та Національний музей народної архітектури та побуту України підписали меморандум про співпрацю для відродження Музею просто неба «Пирогово».

Меморандум1

Меморандум закріплює наміри та напрямки співпраці з питань культурного, туристичного, наукового, освітнього, інфраструктурного розвитку музею. Документ передбачає співпрацю у наступних напрямках: покращення інфраструктури музею, поширення інформації про його розвиток, розробки спільних програм щодо охорони пам’яток культурної спадщини та розбудови об’єктів музею. Зокрема, у планах – зробити ремонт вхідної групи музею, оскільки вона є його «обличчям», яке бачить кожен відвідувач.

Меморандум2

Свій підпис під цим документом поставили: Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України; Юрій Косюк, Голова правління МХП; Оксана Повякель, генеральний директор Національного музею народної архітектури та побуту України.

Меморандум3

«Головна ідея – зробити музей більш відвідуваним, модерновим, сучасним. Місцем, де постійно вируватимуть події і яке варто зберегти для майбутніх поколінь. У тому числі для усвідомлення власної ідентичності. – сказав після підписання Олександр Ткаченко. – Для цього, і держава, і приватний бізнес мають об’єднувати зусилля та докладати кошти, і я радий, що МХП долучились. Я радий вітати державно-приватне партнерство. Завдяки в тому числі співпраці з приватними інвесторами і меценатами, можна здолати той виклик, який стоїть перед нами, коли 80% історичних, архітектурних пам’яток потребують реставрації. Маємо гарний приклад на Хортиці. На черзі – Пирогово. Почнемо з робіт над вхідною групою, на черзі – інфраструктурні питання та комунікації. Музей народної архітектури та побуту повинен знаходитися у списках до обов’язкового відвідування мандрівників. І ми сприятимемо цьому».

Меморандум4

«Для мене це особлива гордість. Це як один із елементів, коли ти хочеш жити в кращій країні. Я хочу жити в кращій країні і хочу, щоб мої діти та внуки теж жили в кращій країні. Для досягнення цього потрібно плідно працювати та прикладати свої особисті зусилля. Внесок в цей музей буде одним із тих елементів в кращу зміну нашої країни, в створення майбутнього України – чистої, гарної, популярної, привабливої й цікавої країни для світу. Я щасливий мати безпосереднє відношення до ремонту цього об’єкту і розвитку нашої країни», – зазначив Юрій Косюк.

«Сьогодні важливий день для відродження нашого музею. Завдяки спільній підтримці МКІП та МХП музей зможе втілити в життя амбітні плани свого подальшого розвитку, перетворивши його на справжній туристичний магніт України», – наголосила Оксана Повякель.

Національний музей народної архітектури та побуту України – архітектурно-ландшафтний комплекс усіх історико-етнографічних регіонів України: Полісся, Слобожанщини та Полтавщини, Карпат, Наддніпрянщини, Поділля та Півдня. На території музею встановлено близько 300 пам’яток народного будівництва XVI-XX ст. Традиційні житлові і господарські комплекси включають в себе хати, комори, криниці та інші атрибути давнього українського села. Фонди музею нараховують близько 100 тисяч найрізноманітніших експонатів: народний одяг, тканину, меблі, знаряддя праці, вироби гончарів, бондарів, теслів, столярів, ковалів, народний живопис та розпис, музичні інструменти, дитячу іграшку тощо.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа