Міжнародні офіційні спостерігачі КРЦ не побачили масових порушень на виборах на Франківщині

Пресове повідомлення Coordination Resource Center
За офіційними результатами підсумків голосування на 9 виборчому регіоні в одномандатному виборчому окрузі № 87 на проміжних виборах народного депутата України, які отримали акредитовані ЦВК спостерігачі від Міжнародної неурядової організації „Координаційний ресурсний центр“ (КРЦ) в надвірнянській ОВК, на довиборах у Верховну Раду України найбільшу кількість голосів виборців одержав кандидат від політичної партії “СЛУГА НАРОДУ” Василь Вірастюк.
Міжнародні офіційні спостерігачі КРЦ зазначають, у виборчому бюлетені було три кандидати із однаковим ім’ям і прізвищем Олександр Шевченко, двоє з них також з однаковим так званим третім ім’ям по батькові Леонідович. “Двійники”, за підрахунками, отримали 499 голосів виборців.
“Василь Вірастюк як кандидат від політичної партії “СЛУГА НАРОДУ” набрав 15 076 голосів виборців, на другій позиції – Олександр Шевченко з 14 327 голосами, кандидат від політичної партії “ЗА МАЙБУТНЄ”. Всього 14 кандидатів змагалися за голоси виборців під час довиборів у Верховну Раду на 87 окрузі”, – повідомляє Голова міжнародної місії КРЦ.
28 жовтня 2021 в Україні одночасно в деяких містах та селах у всіх 24 областях України відбувалися місцеві повторні та місцеві проміжні вибори. Також на виборчому регіоні № 5 в одномандатному виборчому окрузі № 50 в Донецькій області проходили проміжні вибори народних депутатів України.
Покровська ОВК повідомила міжнародній місії КРЦ, на першій позиції іноземець Андрій Аксьонов від політичної партії “Порядок”, який набрав 19 949 голосів виборців.
За оцінкою Міжнародної місії КРЦ виборчий процес 28 березня 2021 на місцевих виборах в Україні майже відповідав нормам і правилам відповідно до чинного законодавства України, проміжні вибори народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 50 на 112 виборчих дільницях не наближено до міжнародних стандартів.
Виборчий процес в ОВО № 87 на 117 виборчих дільницях в день голосування відповідав Виборчому Кодексі України, вибори наближено до міжнародних стандартів.
Міжнародні офіційні спостерігачі КРЦ не побачили масових порушень з боку виборців. “Фотографування бюлетеня, дві та більше осіб в кабінці, неповнолітні особи на дільниці, неідентифіковані особи в приміщеннях тощо, яких побачили спостерігачі не мали масовий характер і не вплинули на результати виборів”, – інформує Голова міжнародної місії КРЦ.
Виборчий процес під час встановлення підсумків голосування супроводжувався надмірною політизацією роботи членів ОВК на 9 виборчому регіоні. Міжнародні офіційні спостерігачі в приміщенні надвірнянської ОВК в продовж 7 днів моніторили, майже щохвилини, порушення реґламенту, побачили понад 50 принижень честі та гідності з боку більшості членів Комісії, зокрема голови ОВК, на адресу представників ДВК, спостерігачів та ЗМІ.
“Реакція на конфліктні ситуації, місцями була упереджена, непрофесійна, поведінка членів комісії виходила за рами здорового глузду”, – доповідають міжнародні спостерігачі.
Зважаючи на ситуацію в ОВО № 50 та на події під час встановлення результатів волевиявлення громадян України зі статусом виборця, нестандартний перебіг приймання виборчої документації та бюлетенів від ДВК, можливо незаконні рішення Комісії, недотримання реґламенту, наприклад під час пропозицій щодо визнання на п’яти виборчих дільницях голосування недійсним, втручання спецпризначенців і народних депутатів у виборчий процес та до роботи Комісії на ОВК № 87, Міжнародна спостережна місія КРЦ заявляє про не додержання виборчих прав громадян України в Донецькій області в ОВО № 50 та на 9 виборчому регіоні в одномандатному виборчому окрузі № 87.
За більш детальнішою інформацією, співпрацею тощо звертайтеся на crcobservers”равлик”gmail”крапка”com до Владислави Полакової, яка є Координаторкою місії КРЦ.
Довідка: Міжнародна місія КРЦ зі спостереження за виборами в Україні проходить в межах проєкту “КРЦ – корпус спостерігачів на виборах”, спостерігачі якої єдині здійснювали у 2020 та здійснюють у 2021 спостереження за всіма виборами в Україні. Міжнародна місія КРЦ проводить моніторинґ за підготовкою до виборчого процесу і надає оцінку виборчій кампанії за повторними та проміжними місцевими виборами. Також міжнародні офіційні спостерігачі КРЦ спостерігають за проміжними виборами народних депутатів України в одномандатних виборчих округах № 50 і № 87.
?
Міжнародна неурядова організація “Координаційний ресурсний центр” (КРЦ) є міжнародним інформаційним об’єднанням, яке здійснює свою діяльність в Україні та державах-членах НАТО й ЄС. Головні проєкти міжнародного об’єднання: Інформаційний портал, Спеціальна моніторинґова місія КРЦ, Соціальне підприємництво, Молодіжний парламент УНС, НАШІ, Екологічне просвітництво, Моніторинґ і відновлення навколишнього середовища, КРЦ – корпус спостерігачів на виборах.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа