Мінкульт розпочинає перетворення Кам’янець-Подільського на місто-музей

3 серпня МКІП, Хмельницька облдержадміністрація, Кам’янець-Подільська міськрада та народний депутат Ігор Марчук уклали Меморандум про співпрацю для збереження історико-архітектурної спадщини та розвитку культурного потенціалу міста Кам’янець-Подільського.

Кам’янець

Документ підписали Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики, Сергій Гамалія, голова Хмельницької облдержадміністрації, Михайло Посітко, міський голова Кам’янець-Подільська, та Ігор Марчук, народний депутат України, обраний до Верховної Ради від Кам’янець-Подільського.

«Кам’янець-Подільський – це безперечно місто-музей, який має всі його ознаки: пам’ятки, історію, компактність, архітектуру. Меморандум – це перша угода в Україні, що долучає кураторів, архітекторів та громадськість, які розроблятимуть загальну концепцію міста. Наступний крок – запросити експертів і розпочати. Така практика розповсюджена в світі. До прикладу: Труа у Франції, Тельч в Чехії, Толедо в Іспанії, Бухара в Узбекистані, Агра в Індії – є саме містами-музеями. Щороку вони приймають численних туристів, і їхній вклад в економіку міст є дуже значним. Вагому роль у цьому грає і концепція, що робить їх справжніми туристичними магнітами. Без перебільшень, перспективи у Кам’янця-Подільського бути у даному переліку – величезні», – зазначив Олександр Ткаченко.

Меморандум передбачає, що міська рада спільно з фахівцями МКІП розроблять Концепцію розвитку Старого міста.

Вже цього року в рамках програми «Велика реставрація» буде розпочато ремонт та реставрацію пам’яток архітектури національного значення у Кам’янець-Подільському. Зокрема, плануються ремонтно-реставраційні роботи на Кушнірській, Прибережній та Ковальських баштах, а також комплексі Нижньої польської брами.

Фінансування передбачене з державного та місцевого бюджетів, також планується залучити кошти інвесторів.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа