Малюнок 8-річної українки оздобить космічну ракету

Закалюжна

Восьмирічна житомирянка Ярина Закалюжна перемогла у міжнародному конкурсі малюнків “Juice up your rocket! Art competition”, який організувало Європейське космічне агентство.

Тепер її малюнок Юпітера нанесуть на борт космічної ракети Arian-5, запуск якої заплановано на 2023 рік.

Участь у міжнародному конкурсі малюнків узяли 2600 дітей з 63 країн світу. Фіналістами стали 12 художників з Італії, Шрі-Ланки, Іспанії, Німеччини, Словаччини, Швейцарії, Естонії, Угорщини, Ізраїлю, Сальвадору, Франції та Великобританії, але перемогла саме робота житомирянки Ярини Закалюжної.

“На малюнку зображено, як планета Земля передає Юпітеру корабель, який досліджуватиме, а його супутники дивляться, що відбувається. Один супутник дуже злякався, другий здивувався, а третій заснув”, — розповіла Ярина Закалюжна.

Юпітер — найбільша планета в Сонячній системі й помітно відрізняється від нашої рідної планети Землі. Для вивчення ESA готується запустити космічний зонд під назвою JUpiter ICy moons Explorer, або скорочено Juice.

Роботизований зонд витратить не менше трьох років на дослідження газового гіганта та трьох його найбільших супутників: Ганімеда, Каллісто та Європа. Вчені вважають, що під поверхнею цих крижаних місяців сховані водні океани.

Для того, щоб вигадати ідею малюнка та зобразити її на папері, Ярині знадобилося два дні.

“Я дуже щаслива і рада, що перемогла. І водночас дуже здивована і злякана. Коли про перемогу дізналися всі мої друзі, то почали мене обіймати й вітати”, – розповіла Ярина.

Батько дівчинки Леонід Закалюжний розповів кореспондентам Суспільного, що його донька малює з двох років. Те, що зі своїм малюнком донька посіла перше місце, стало для нього приємною несподіванкою

“Вона дуже творча, розумна і незвичайна дитина, – каже Леонід Закалюжний. – Обіцяють, що малюнок Яринки буде зображений на ракеті, яка виведе міжпланетну станцію на орбіту, а далі вона полетить до Юпітера. Крім того, нас обіцяють запросити на запуск цієї ракети, в якійсь з центрів Європейського космічного агентства”.

Якщо епідеміологічна ситуація у світі покращиться, то у 2023 році Ярина разом із батьками зможе бути присутньою на запуску космічної ракети “Arian-5”.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа