Люстрована екс-голова ДФС Києва Демченко знову оскаржує свою люстрацію в суді

11 листопада, у середу, о 15:45 Окружний адміністративний суд міста Києва розглядатиме справу щодо поновлення на посаді екс-голови ДФС м.Києва Людмили Демченко. Голова податкової Києва, яка була серед 42% так званих «недолюстрованих», виявлених в жовтні в керівництві ДФС під час перевірки Мін’юсту, знову звертається до суду з оскарження своєї люстрації. Засідання відбудеться за адресою: м.Київ, Командарма Каменєва, 8.

 

Справа щодо поновлення Демченко була відкрита 5 листопада, а вже 9 листопада відбулось попереднє судове засідання. Директор Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко такий режим назвала «турбо», оскільки, коли розглядалась справа за позовом Мінюсту щодо бездіяльності ДФС та призначення на посаду Демченко, між відкриттям провадження та судовим засіданням пройшов майже місяць.

 

Крім того, Тетяна Козаченко на своїй сторінці у Facebook висловила занепокоєння через склад суддів, які розглядатимуть справу. «Напевно, нас чекають судді Келеберда та Данилишин, саме вони разом з Качуром відмовили Громадській раді з питань люстрації при Мінюсті щодо звільнення заступника Міністра внутрішніх справ Василя Паскала. При чому вони написали, що такого суб’єкта як Громадська рада не існує і відмовили в задоволенні позову неіснуючому на їх думку суб’єкту, за кодексом нема суб’єкта – нема розгляду», – наголосила посадовець.

«Справа Демченко — типовий ганебний приклад саботажу очищення влади та використання судів в схемах уникнення люстрації, — зазначила Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет Олександра Дрік. — Голова київської ДФС спочатку рік незаконно перебувала на посаді, прикриваючись абсурдною судовою ухвалою, а після викриття цього факту і звільнення знову намагається використати корумповану судову систему, щоб на посаду повернутись. Такі проблеми не вирішуються жодним законом, вони можуть бути вирішені лише політичною волею та громадським контролем».

 

Нагадаємо, що Людмила Демченко підлягає люстрації за так званими «автоматичними» критеріями Закону «Про очищення влади», через що була внесена до Реєстру осіб, що підлягають люстрації: http://lku.org.ua/registry/people/6419. Проте вона залишалась на посаді на основі ухвали суду, яка нібито давала їй індульгенцію. Після встановлення факту, що Демченко знаходиться на посаді всупереч Закону «Про очищення влади», Громадський люстраційний комітет вніс її до cписку «недолюстрованих» посадовців. 28 вересня Міністерство юстиції подало позов щодо протиправної бездіяльності ДФС, зокрема, призначення Демченко на посаду всупереч вимогам люстраційного закону. Після оприлюднення висновків робочої групи щодо проведення перевірки виконання ДФС норм Закону України «Про очищення влади, голова ДФС Роман Насіров пообіцяв звільнити всіх «недолюстрованих» посадовців у відомстві. 28 жовтня на засіданні Кабінету Міністрів він прозвітував про звільнення 42% керівників центрального апарату та 15% керівників в областях відповідно до Закону «Про очищення влади». Проте Демченко з цього списку зникла, про що заявив сам Прем’єр-міністр. Вже 29 жовтня дня стало відомо про її звільнення, а за декілька днів Демченко подала позов про своє поновлення.

З повагою,

команда Громадського люстраційного комітету
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа