Лікарі відновили захисникові ДАП ногу фактично «з нічого»

110

Хвилинка справжньої перемоги! Днями учасника проекту «Біотех-реабілітація поранених» Олексія звільнили від апарату зовнішньої фіксації. Хлопцеві фактично виростили нову гомілку – масивна залізна конструкція тримала кістку, яку відновили за допомогою клітинних технологій. Це значить, що основний курс лікування фактично завершено – гомілка зміцніла і готова до подальших навантажень та реабілітації. Зрештою, це значить, що півтора роки страхів та страждань Олексія вже позаду. Відновлення хлопця оплатили коштом благодійних внесків: на лікування Олексія волонтери People’s Project зібрали понад півмільйона гривень народних пожертв.

Combined

Олексій потрапив до проекту майже півтора роки тому, після десяти марних операцій у державних шпиталях. Поранення він дістав у бою за Донецьке летовище – просто під ногами Олексія розірвався снаряд. Стан його був справді страшним: кістку потрощено, м’які тканини пошматовано і обпалено, все це нищили вкрай тяжкі обширні інфекції. Всі процедури, проведені у шпиталях, виявилися марними – хоча загальний стан і стабілізували, та подолати інфекцію так і не змогли. Надалі мова йшла лише про дату якнайшвидшої ампутації.

So-bad

І от, після чергової операції новий фрагмент кістки, виготовлений із власних тканин пацієнта, став на своє місце. Щоб прискорити одужання, місце дефекту заповнили культивованими клітинами самого Олексія. Три місяці по операції – і кістка нарешті зрослася докупи.

R

Попереду численні огляди та тяжка й тривала реабілітація. Втім, розробляти нову власну ногу – геть не те саме, що все життя користуватися протезом. Імовірно, за півроку може постати питання про ряд пластичних операцій, та загадувати наперед ще зарано. Поки що ж Олексій рушає додому відновлюватися і вчитись самостійно ходити після майже двох років лікування.

26

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа