Краківський суд засудив агентів, які палили угорське товариство на Закарпатті

z24516324V,Oskarzeni-o-podpalenie-wegierskiego-centrum-na-Ukr

Суд у Кракові засудив трьох колишніх правих активістів Фаланґи та Стшельца за спробу підпалити угорський культурний центр в Ужгороді. Найсуворіше він поставився до організатора нападу – Міхала П., засудивши його до трьох років ув’язнення.

Перед судом разом із Міхалом П. Опинились безпосередні виконавці — Адріан М. та Томаш Ш. Вони обидва були пов’язані з організацією Стшельцув. У свою чергу, Міхал П. був тоді координатором радикальних структур Фаланґи в Малопольщі.

Атака на Україну

У лютому 2018 року Адріан М. та Томаш Ш., використовуючи коктейль Молотова, намагалися підпалити будівлю Угорського товариства культури в Ужгороді. Адріан П. кинув пляшку бензину, Ш. зафільмував подію. Вони не змогли підпалити, вони пошкодили лише частину фасаду.

Моніторингові записи швидко визначили винних. Потім з’ясувалося, що обох їх завербував Міхал П. Він дав їм телефони та гроші (за проведення акції вони отримали дві тисячі злотих). Як він згодом свідчив, він не придумував ідеї сам. За його словами напад замовив німецький журналіст Мануель Оксенрайтер, тодішній соратник члена Бундестагу Маркуса Фронхмаєр від партії Альтернатива для Німеччини (AfD), відомої своїми проросійськими симпатіями.

Вони зустрілися з Міхалом П. у Варшаві під час конференції у Варшавському Інституті геополітики. Пізніше Мануель Оксенрайтер зв’язався з ним електронним шляхом у січні 2018 року. Він запропонував напад на заклад в Ужгороді. П. показав у ході розслідування, що пізніше вони зустрілися в аеропорту Темпельхоф у Берліні, де німецький журналіст дав П. 1000 євро за акцію, а ще 500 прислав у книзі до Кракова. Після закінчення акції Міхал П. відправив запис онлайн-атаки Мануелю Оксенрайтеру.

Це був теракт

Прокуратура звинуватила Міхала П. у організації теракту, двох інших у його здійсненні та спробі підпалу угорського центру.

Здійснюючи підпал, обвинувачений прагнув поглибити конфлікт між українцями та угорською меншиною. Йшлося про те, щоб представити українців як тих, що переслідують угорську меншину, а Україну — як державу, яка не в змозі захистити своїх громадян, – підкреслив прокурор Маріуш Садло у своєму заключному слові.

– Цей напад був частиною курсу дій Росії щодо України. Метою було внутрішнє послаблення України, і цей акт мав на меті дестабілізувати ситуацію в цій країні. Це діяло не в інтересах Польщі. Це надавало злочину терористичного характеру – наголосив прокурор.

Вирок радикалам

У понеділок суд у Кракові визнав усіх трьох винними у заявлених діях. Michał P. засуджений до трьох років позбавлення волі, Tomasz Sz. і два роки позбавлення волі. Найсуворіший суд ставився до Адріана М., третього обвинуваченого, який у слідстві продовжував співпрацювати з прокуратурою. Прокурор подав заяву про надзвичайне пом’якшення його покарання та запропонував ув’язнення у виді умовно. Суд наклав обмеження волі на Адріана М. на два роки, зобов’язавши його виконувати неоплачену роботу для соціальних цілей 40 (сорок) годин на місяць.

Адріан М. та Томаш Шц. вони повинні покрити збитки, понесені Угорською культурною асоціацією внаслідок нападу (понад 2000 злотих) та витрати на судовий процес (понад 18 000 злотих).

Судове рішення не є остаточним, може бути апеляція.

Польська прокуратура також веде слідство проти Мануеля Оксенрайтера за доручення нападу в Ужгороді.

Джерело: Ґазета Виборча – Краків

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа