Каральна психіатрія проти особистого ворога Путіна — шамана Ґабишева

gabyshev_home

Верховний суд Якутії відхилив апеляційну скаргу якутського шамана Олександра Ґабишева на рішення Якутського міського суду, який направив його на примусове лікування в психіатричний стаціонар. Про це повідомляє “Медуза” з посиланням на адвоката шамана Олексія Прянишникова.

Постанова суду про примусове лікування Ґабишева вступила в дію. Суд під головуванням Анджели Стрекаловскої відхилив доводи захисту про те, що вина Ґабишева у кримінальній справі не доведена, а висновки експертів Якутського психдиспансера про неосудність шамана є необґрунтованими. Суд також відмовив у проведенні повторної психолого-психіатричної експертизи у справі, пославшись на відсутність підстав не довіряти якутським експертам.

Сам Олександр Ґабишев назвав свою кримінальну справу політичною. На думку Ґабишева, справу порушили через його висловлювання про політичну ситуацію в Росії.

В яку установу відправлять шамана, поки невідомо. Захист має намір подати скарги до касаційного суду і до Європейського суду з прав людини.

Як розповів адвокат, в кінці серпня в слідчий ізолятор, де Ґабишев перебував до вступу вироку в силу, привезли препарати і знову почали робити ін’єкції. “Олександр повернувся в той загальмований стан, в якому перебував увесь час судових засідань”, – зазначив захисник.

Весною 2019 року Олександра Ґабишев разом з однодумцями вирушив у похід до Москви для проведення “обряду вигнання Путіна”. Його затримали 19 вересня на кордоні Бурятії й Іркутської області. Ґабишева відправили в психоневрологічний диспансер, а пізніше порушили кримінальну справу про заклики до екстремізму.

У січні 2021 року Олександра Ґабишев не з’явився на черговий прийом, а лікуючий лікар нібито не змогла додзвонитися до нього. В результаті його госпіталізували примусово, причому для примусової госпіталізації Ґабишева в психдиспансер задіяли 50 поліцейських і дев’ять машин. Затримувати Ґабишева прибули кілька високопоставлених поліцейських, в тому числі заступник міністра МВС.

Олександра Ґабишева незаконно затримали з заподіянням шкоди здоров’ю (рана тім’яної ділянки голови), відзначали адвокати. За кілька днів до цього Ґабишев оголосив про новий похід на Москву, який повинен був початися в березні 2021 року.

26 травня суд Якутська відмовив захисту Олександра Ґабишева, який вимагав визнати незаконною його примусову госпіталізацію. У липні Ґабишеву стало погано під час судового засідання. Він скаржився на постійну слабкість, запаморочення і сонливість, повідомляв про збільшення кількості невідомих препаратів, які його змушують приймати.

Джерело: activatica

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа