Іноземні парламентарі тиснуть на Україну, щоб підписала Римський Статут

Про це йшла мова на прес-конференції 15 грудня в Українському кризовому медіа-центрі за участі парламентаріїв різних країн, учасників міжнародної організації “Парламентарії за глобальні дії” (надалі PGA) та представників платформи “Правозахисний Порядок Денний”.

 

Із часів повалення авторитарного режиму В.Януковича міжнародне співтовариство спостерігає за демократичними реформами в Україні. Багато з них об’єктивно вимагають тривалого часу. Але ратифікація Римського статуту Міжнародного кримінального суду є суто питанням політичної волі.

 

“25 листопада 2015 р. Президент України вніс на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя). Нам стало відомо, що Комітет ВРУ з питань правової політики та правосуддя, на жаль, відхилив законопроект від 10 грудня  2015 р. №1788. Внесення змін до Конституції – головна передумова для повного приєднання України до МКС, тож шкода, що цей процес затягується. Ми тут, щоб більше дізнатися про існуючі перепони та спробувати допомогти подолати їх, якщо буде такий запит” – говорить Маргарета Седерфельт, депутат парламенту Швеції, фінансовий директор PGA.

 

У проекті змін до Конституції України, що поданий Президентом до парламенту, передбачене положення, яке усуває правові перепони на шляху до ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Однак згідно проекту саме ця норма набирає чинності лише через три роки після ухвалення змін. Такими діями Україна вкотре демонструє свою відмову від міжнародного правосуддя в найближчій перспективі.

 

Українські правозахисники звертають увагу на невиправдане зволікання України із ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Із відповідною заявою виступила платформа “Правозахисний порядок денний”.

 

«Ми нагадуємо, що ратифікація Римського статуту є не просто виконанням вимоги Угоди про Асоціацію, а чи не єдиною на даний час можливістю провести розслідування на тимчасово окупованих територіях та віддати воєнних злочинців у руки міжнародного правосуддя.  Представники правозахисної спільноти звертаються до народних депутатів з закликом зробити усе від них залежне, аби Україна вже у найближчому майбутньому стала повноправним членом Міжнародного кримінального суду» – озвучила текст заяви Ірина Думич, Центр Громадянських Свобод.

 

Під час прес-конференції був анонсований міжпарламентський семінар з обміну досвідом щодо Міжнародного кримінального суду та захисту цивільного населення, що відбудеться 15 грудня у Верховній Раді України.

 

“Зрозуміло, що Україна тільки виграє від ратифікації та запровадження Римського статуту та сприятиме створенню чесної та справедливої системи правосуддя в Україні. Потрібно ще багато зробити, щоб досягнути цієї цілі, і я сподіваюся, що семінар, який пройде у Верховній Раді 15 грудня 2015 р. під патронатом Голови ВРУ, стане для нас надійним майданчиком для боротьби за справедливіший, безпечніший та демократичніший світ, що є баченням та ціллю PGA” – вважає Марк Прічард, депутат парламенту Великобританії, член Ради PGA.

 

На семінарі депутати з зарубіжних країн поділяться своїм експертним досвідом участі в Міжнародному кримінальному суді та думками щодо ролі правосуддя у встановлення миру під час збройних конфліктів.

 

“Через боротьбу, що триває в Україні цими днями, для захисту населення надзвичайно важливо, щоб невідкладно та повністю ратифікувала Римський статут МКС. Це також в майбутньому слугуватиме потужним стримуючим фактором вчинення злочинів Росією. Підсилення за допомогою Римського статуту Верховенство Права може стати необхідною передумовою для сталого миру та ключем до припинення безкарності за більшість серйозних злочинів за міжнародним правом. Ратифікувати Римський статут необхідно саме зараз, і ми готові підтримати таку ініціативу українців” – підсумовує Патра Бойд, депутат парламенту Австрії, член Ради PGA.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа