Хорватія замінює радянські МІГ-и на французькі Rafale

Rafale

Ввечері 24 листопада президент Франції Еммануель Макрон прибув з офіційним дводенним візитом до Загреба. Макрон став першим президентом Франції, який здійснив офіційний візит до Хорватії.
Після прибуття до Загреба Макрон відправився на робочу вечерю з прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем в ресторан Gallо.
Gallо
“Ми раді приймати Еммануеля Макрона, який перебуває з першим офіційним візитом до Хорватії. Ми хочемо зміцнити партнерство між Хорватією та Францією та створити передумови для розширення економічного співробітництва та торгівлі. Хорватія цінує підтримку Франції на шляху до Шенгенської зони та Єврозони”, – написав Пленкович у Twitter.
«Сьогодні ввечері ми також обговорюємо ситуацію в Південно-Східній Європі, Стратегічний компас ЄС, міграцію та захист кордонів ЄС, а також енергетичну співпрацю та спільні зусилля для боротьби зі зміною клімату», – зазначив він.
25 листопада президента Франції очікують офіційні переговори із хорватським прем’єр-міністром, а також зустріч з президентом Хорватії Зораном Мілановичем.
Головною темою візиту Еммануеля Макрона є закупівля Хорватією французьких винищувачів Rafale і в цьому контексті оборонне співробітництво між двома країнами.
Крім президента Франції, до Загреба прибула велика делегація, в тому числі міністр оборони Флоранс Парлі. Буде підписано контракт на 999 мільйонів євро, за яким Хорватія купує у Франції ескадрилью з дванадцяти вживаних багатоцільових винищувачів Rafale.
Загребчане зможуть побачити французькі літаки завтра після обіду, коли будуть підписані контракти, два Rafale пролетять спочатку над Верхнім містом, потім над Новим Загребом, знову над центром Загреба і Нижнім містом.

Купуючи французькі літаки, Хорватія після двадцяти років залежності від зношених і застарілих радянських МІГ-21, відкриває нову сторінку в якості охорони власного повітряного простору.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа