Хорватія відмовилася переслідувати військових, що керували операцією “Блискавка”

%22Блискавка%22

Уряд Хорватії відхилив запит прокуратури Боснії і Герцеговини щодо переслідування хорватських генералів за воєнні злочини, що нібито сталися під час проведення військової операції “Блискавка”.
“На підставі детального аналізу ми, як уряд, вирішили дійти висновку, за яким накажемо Міністерству юстиції відхилити запит, який надійшов з БіГ. Ми вважаємо, що документ не дає жодних підстав для дій судових органів у Республіці Хорватія”, – повідомив прем’єр-міністр Андрій Пленкович після зустрічі урядовців із хорватськими військовими командирами, які брали участь у військово-поліцейській операції “Блискавка”.
“Я хочу зазначити, що Вітчизняна війна, “Буря” та “Блискавка” є основою нашої вільної та сучасної хорватської держави. Ми відхиляємо запит на основі закону про міжнародну правову допомогу та принципів захисту національних та державних інтересів Республіки Хорватія”, – сказав Пленкович.
Після Пленковича виступив генерал Павао Мілявац, який сказав, що відхилення запиту – єдине рішення цієї ситуації.
“Недоречно, щоб деякі обвинувальні акти подавалися через стільки років, і всі ми, які брали участь в операціях, знаємо, що не було ніяких наказів обстрілювати цивільні цілі”, – сказав Мілявац.
Запит від прокуратури БіГ, яка просить Хорватію організувати переслідування 14 генералів хорватської армії, підозрюваних у нібито скоєнні воєнних злочинах під час військової операції “Блискавка”, надійшов на початку серпня ц.р. Воєначальників звинувачують у злочинах проти мирного населення та порушенні законів або звичаїв війни. У списку 14 офіцерів, серед яких генерали Павао Мілявац, Младен Маркач, Маріан Марекович, Лука Джанко, Вінко Врбанац, адмірал Давор Домазет-Лошо, але також покійні Петар Стіпетич, Імра Аготич та Іван Басарац.
Операція «Блискавка» військово-поліцейська операція проведена на початку травня 1995 року хорватською армією та підрозділами спеціального призначення Міністерства внутрішніх справ з метою визволення від сербських військ території тодішньої Сербської Автономної Області Західна Славонія, яка була частиною самопроголошеної Республіки Сербська Країна.

Балканський оглядач за джерелами:

https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/4108656/plenkovic-nakon-sastanka-s-ratnim-zapovjednicima-vlada-je-odlucila-da-cemo-odbiti-molbu-bih-da-se-progone-hrvatski-generali-zbog-ratnih-zlocina/?fbclid=IwAR3euEx6LOF3jwlK9QlZu4W0rutaNWBCx80k2NUbhETVv1SaGRNgGuSRBA4

https://hr.n1info.com/vijesti/plenkovic-nakon-sastanka-s-generalima-vlada-odbija-zamolnice-iz-bih/?fbclid=IwAR3bguempOJJVuIJNuh5-5KiNr_tpafEX-7oFVZsKN9-GgEPRDEt5j9jzTs

https://m.vecernji.hr/vijesti/bih-trazi-procesuiranje-14-zapovjednika-hv-a-mi-u-bljesku-nismo-presli-hrvatsku-granicu-1513947?fbclid=IwAR2107tstaUCyqaizpl5h51C5Sd85lr3Nz_aZcY56Mcv8gwNoNjLD2nUynI

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа