Хірурги врятують пораненого бійця від каліцтва в рамках волонтерського проекту «Біотех»

MAIN_21Артродез. Трішки моторошне слово, що означає жорстку фіксацію суглоба чи іншого напіврухомого сполучення кісток. Саме така операція сьогодні очікує на Євгена, одного із новачків проекту «Біотех-реабілітація поранених». Вчора чоловік прибув до клініки та пройшов усі передопераційні обстеження.

310

Євген страждає від постійного сильного болю в нозі, ходити чоловік уже практично не може – бідолаха ледь кульгає, тяжко спираючись на костур. Дається взнаки старе поранення: зо два роки тому на Луганщині, де Євген воював у складі 92 ОМБр, чоловіка поцілив ворожий осколок. Розбило стопу, з часом лікарям вдалося подолати складний перелом, от тільки зрослися кістки стопи дещо криво. Саме тому після зрощення, під навантаженням, кістки почали механічно руйнувати одна одну у таранно-п’ятковому суглобі. Насьогодні руйнація досягла значного ступеня, осередок тертя охопило сильне запалення. Саме це і спричиняє біль, саме це призведе до ще більших ускладнень у недалекому майбутньому.

Evgen-Zh-in-6

В той час, як лікарі державних шпиталів свої можливості вичерпали – лікування гострого артрозу вони пропонують симптоматичне, виключно за рахунок знеболення. Лікарі ж «Біотеху» продумали чіткий лікувальний план, що має на меті здолати основну причину проблем. Вже завтра головний практик проекту, хірург-ортопед Володимир Оксимець має провести артродез – жорстко скрутити таранну та п’яткову кістки Євгена між собою. З часом сполучені кістки перепочинуть, запалення має згаснути саме собою, а навантаження, яке ніс зруйнований суглоб, рівномірно розподілиться між іншими суглобами стопи. Чоловік знову матиме шанс повноцінно ходити без болю, а з часом, як кажуть лікарі, перестане навіть кульгати.

23

Євген долучився до проекту лише нещодавно, та повну суму на лікування чоловіка вже зібрали. Відчутно допомогли благодійники, тож People’s Project вже оплатив усі рахунки на лікування. Повну суму, а це понад 50 тисяч гривень, зібрала громада Сумщини – і в якості окремих благодійних внесків від милосердних громадян, а з часом навіть зібралися та провели благодійний аукціон під гаслом «Час добрих справ». Ініціатором збору, кому Євген має дякувати за порятунок, виступило благодійне об’єднання під назвою «Суми».

214

Може, у ЗМІ зараз і не так часто говорять про війну. Та для хлопців, що страждають від тяжких поранень, війна у самому розпалі: війна за здоров’я, битва за порятунок, тяжкі баталії за останній шанс уникнути каліцтва. І ми з вами можемо відчутно допомогти – адже той часто останній шанс волонтери можуть реалізувати виключно коштом пожертв. Долучайтеся, будь ласка – врятуймо хоча б тих, кого нам під силу врятувати.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа