Facebook вперше позначив пост українського телеканалу як фейковий

sup

Facebook позначив пост телеканалу ZIK про Уляну Супрун як фейковий. Цей допис залишається доступним для користувачів, однак перед ним іде попередження, що наведена у пості інформація є неправдивою. Аналогічне попередження отримують і користувачі, які раніше поширили цей допис або зроблять це зараз.

Допис телеканалу ZIK із заявою члена політради партії «ОПЗЖ» Володимира Кацмана про відсутність в Уляни Супрун медичної освіти був опублікований ще в серпні 2019 року. Це старий фейк, який час від часу поширюють противники екс-керівниці Міністерства охорони здоров’я. Учора, 27 травня, фактчекери видання StopFake опублікували аналіз цього допису і виявили там два неправдиві твердження. Одне про відсутність медичної освіти в Супрун, а інше про неконституційність медреформи.

28 травня, опираючись на цей аналіз StopFake, Facebook відзначив пост телеканалу ZIK як неправдивий. На відео з’явилася заставка із написом «Неправдива інформація. Перевірено незалежними контролерами фактів» та кнопкою, яка веде на публікацію StopFake.

За словами виконавчого директора StopFake Руслана Дейниченка, їхня організація офіційно працює з Facebook з кінця березня.

«Є декілька способів, як до нас потрапляє підозріла інформація. Наші фактчекери перевіряють її, якщо інформація достовірна, то вони так її і позначають, якщо ж ні, то ми пишемо статтю із поясненнями, що саме є недостовірним, який факт не є правдивим і посилаємо її у Facebook (є спеціальна система, куди ми цю інформацію завантажуємо). Facebook відслідковує ці публікації, хто їх перепостив і тоді в цих людей з’являється повідомлення, що вони поширили недостовірну інформацію. Також є певні наслідки і для тих організацій, які опублікували цю інформацію, але це вирішує сам Facebook завдяки своїм алгоритмам», – розповів ZAXID.NET Руслан Дейниченко.

В Україні є дві організації, які перевіряють правдивість публікацій для Facebook. Це StopFake та VoxCheck. Перевірку контенту на правдивість в Україні Facebook запустив в кінці березня 2020 року (у кількох країнах це відбулося швидше, вперше Facebook позначив публікацію ЗМІ як фейк у грудні 2019 року).

sup2

Якщо фактчекери позначать пост як неправдивий, то він буде нижче відображатися в основній стрічці Facebook. Якщо ж ЗМІ або якась група систематично публікуватимуть фейкові пости, то Facebook обмежить їхнє охоплення аудиторією і позбавить можливості рекламувати свій контент.

Після оголошення пандемії коронавірусу Facebook заявив, що посилить протидію фейковим новинам і показуватиме користувачам сповіщення, якщо вони лайкатимуть чи коментуватимуть пости з дезінформацією про Covid-19.

Як поскаржитись на пост у Facebook

З огляду на умови угоди із Facebook фактчекери не можуть розголошувати деталі того, за яким принципом до них надходять пости на перевірку (судячи з усього, це залежить від адміністраторів самого Facebook, швидшого способу ніж відправити стандартну скаргу на пост немає). Стандартний спосіб поскаржитись у Facebook на чийсь допис не займає багато часу, втім він результативний, коли є багато скарг.

Якщо ви бачите в стрічці фейкову новину, то для відправки скарги натисніть на три крапки у правому верхньому кутку допису. У вас з’явиться контекстне меню, в самому низу якого буде опція «Надіслати запит на підтримку або скаргу на допис». Після кліку на цю опцію перед вам виникне меню зі списком можливих проблем, серед яких будуть і «неправдиві новини». Клікаєте, натискаєте кнопку «Далі» і ваша скарга надходить у Facebook. Чим більше таких скарг буде на один і той же допис, тим більшою є ймовірність, що він потрапить до фактчекерів.

Окрім цього можна також відправити лінк на неправдиву інформацію на пошту аналітикам StopFake ([email protected]).

Джерело: uapost.us

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа