Епіфаній розповів коли і як приймуть рішення щодо Філарета

Epiphany

Предстоятель ПЦУ митр. Епіфаній в ексклюзивному коментарі «Релігійній правді» пояснив коли і як Церква реагуватиме на дії почесного патріарха Філарета і що чекає останнього у разі проведення т.з. «Помісного Собору УПЦ КП».

Владика Філарет до цього часу робив лише заяви, не переходивши до конкретних дій. Цього тижня він пішов далі, проголосивши проведення “собору УПЦ КП” 20 червня. Як Церква та ви, як Предстоятель, збираєтесь на це реагувати? Чи вже готова позиція з цього приводу?

– Зараз ми готуємо заяву. Вона стосується саме дій Патріарха Філарета і його бажання провести так званий собор. Він взагалі немає ніякого права проводити будь-які собори. Навіть якщо він і опирається на колишній статут розпущеної УПЦ КП, то згідно навіть цього статуту, собор скликає Патріарх разом з синодом, тобто, не одноосібно. Він немає підтримки єпископату ПЦУ, окрім Іоасафу Бєлгородського, тому навіть практично скликати канонічний собор у нього немає жодної можливості. Тому якщо такі дії будуть зроблені, це буде антиканонічно і буде суперечити будь-якому здоровому глузду.

Церква і ви, як Предстоятель, будете і надалі спостерігати за деструктивними діями владики Філарета, висловлюючи занепокоєння, чи будуть певні кроки, аби зупинити його у цьому процесі?

– Загалом, ми робили все, аби Патріарх Філарет почув загальну думку Церкви, а не опирався тільки на власне бачення майбутнього розвитку Православної Церкви України.

А що ми бачимо? Ми бачимо, що є загальна думка Церкви, підтримка тих постанов, які прийняті 15 грудня на соборі, підтримка статуту, підтримка Томосу. А є відповідні ієрархи, їх двоє (владика Філарет та Іоасаф Бєлгородський – ред.), які мають іншу думку щодо об’єднавчих подій.

Якщо все ж цей собор відбудеться, якщо приїдуть до владики Філарета кілька ієрархів, певне духовенство, що відбудеться далі?

– Він автоматично себе відмежує від канонічної автокефальної Церкви України. Відійде. Це не розкол. Це від’єднання невеличкої частки ієрархів та духовенства від визнаної автокефальної Православної Церкви України.

Синод ПЦУ буде якось реагувати на дії владики Філарета після проведення ним цього «собору УПЦ КП»?

– Наприкінці червня запланований синод ПЦУ. Ми керуємося зараз соборним розумом. Не приймаються рішення одноосібно з боку предстоятеля. Якщо буде необхідність у прийнятті якихось рішень, які стосуються майбутнього нашої Церкви, ми будемо приймати це колегіально, соборно, на священному синоді. Якщо буде необхідність – будемо скликати архієрейський собор.

Ми правильно зрозуміли, що можливі рішення щодо дій Філарета будуть прийматися вже на синоді?

– Тільки на синоді. Колегіально. Ми керуємося соборно. А не одноосібно, як було до цього часу. Тому я, як предстоятель, зважаю на думку інших ієрархів Церкви, на думку духовенства і мирян, які складають повноту нашої єдиної помісної Української Православної Церкви.

Нагадуємо, що на 20 червня почесний патріарх Філарет скликає т.з. «Помісний Собор УПЦ КП», на який примусом збирає київське духовенство.
Джерело: cerkvarium

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа