Експерт: частину під Зеленопіллям “здали” родичі

До львівського військового шпиталю вже привезли 38 поранених під час реактивного обстрілу вночі 11-го липня. Більшість із них є бійцями 24-ї окремої механізованої бригади, дислокованої в Яворові. За неофіційною інформацією, внаслідок атаки загинуло два десятки армійців цієї частини.

До львівського шпиталю 38 поранених доправили з Дніпропетровська літаком. Більшість хлопців з області, лише п’ятеро з Білої Церкви. Усіх вже прооперовано. Загрози життю жодного з пацієнтів немає.

Іван Богдан, головний хірург Західного регіону:

– Це поранення м’яких тканин, тулуба, кінцівок, голови. в м’яких тканинах, це без пошкодження магістральних судин”, нервів, кісток. Ну надзвичайно зараз високий моральний дух. То вони ще, вони досить смутно уявляють що вони вже тут у Львові, вони ще живуть тим життям там місцем де проводиться ця антитерористична операція.

Журналістів до поранених не пустили – лікарі кажуть: пацієнтам ще потрібен спокій. Тим часом під військовою частиною в Яворові – пікет родичів мобілізованих.

Жінки вимагають різне – хтось привезти тіла загиблих, а хтось – повернути чоловіка чи сина додому. Такі “бунти матерів і дружин” під Яворівської частиною відбуваються щоразу, коли котрийсь із бійців гине. Військовий експерт Володимир Гулима впевнений – ворог використовує цю активність для деморалізації і зниження бойового духу української армії.

Володимир Гулима, військовий експерт:

– Треба розуміти що проти нас працює дуже потужна розвідка, дуже потужна інформаційна машина, інформаційно-пропогандистська. І вона б’є як раз по цих уразливих місцях, і якщо вони розуміють, що найбільший розголос і розхитування ситуації буде після того, як понесуть втрати бійці з Яворова, то по ним і буде завданий найбільший удар.

Крім того, неабиякої шкоди боєздатності армії, на думку експерта, завдають телефонні розмови бійців з матерями і дружинами. Вони часто викривають місця дислокації й таємну інформацію. Чоловік Нелі зараз у Зеленопіллі – жінка вже третій день роздає інтерв’ю для ЗМІ, посилаючись на спілкування з коханим.

Неля Васюта, дружина військовика:

– Мій чоловік виходить на контакт дуже рідко – через день, один раз в день. Навіть деяку інформацію яку я сьогодні озвучила це не від мого чоловіка. А від кого? Ну від інших дружин, чоловіки яких виходять на контакт.

Володимир Гулима, військовий експерт:

– Мобільні оператори які працюють на території України прослуховуються сто відсотків силами нашого теперішнього супротивника і тому це те що ми волею або неволею, нерозумінням своїм як раз і підвищуємо власну небезпеку передаючи будь-які дані і взагалі користуючись цими телефонами в зоні АТО.

Проте позбавити солдатів мобільних наразі неможливо. Адже для вояків спілкування з рідними – моральна підтримка, а стільниковий для них часто важливіший за зброю.

Анатолій, військовик:

– Митись не було де. І напевно телефон зарядити? Ну, телефон заряджали від БМП обачно. БМП, там 24 вольта. підсоєдинили два кабеля і все.

Експерти закликають вояків і їхніх рідних до обережності. Кажуть, телефоні розмови в зоні бойових дій – можуть легко перетворитися на зброю “масового ураження”.

Джерело: ntn.ua

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа