Дитинство в Криму: пропаганда війни та російська «ідентичність» без права вибору

Screenshot at 2020-06-01 17-37-39

Сьогодні в Україні та світі традиційно відзначається День захисту дітей. Права дитини за національним законодавством регламентовані низкою нормативно-правових актів, які спрямовані на забезпечення, реалізацію та захист прав дитини. Проте, з початком міжнародного збройного конфлікту, наше суспільство зіткнулося з безпрецедентними викликами.
«На території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя залишилися мешкати близько 450 тисяч дітей. Прикро констатувати, але щодня, починаючи з 2014 року, цим дітям нав’язується виключно «російська» ідентичність, держава-окупант пропагує військову службу та мілітаризує освіту ще з дитячого садка, формуючи таким чином толерантність до війни та насильства» – зазначив прокурор АР Крим Ігор Поночовний
За даними прокуратури АР Крим, зокрема, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які залишились на території окупованого Кримського півострову, позбавлені права обирати громадянство. У порушення статей 7, 8 «Конвенції ООН про права дитини», це питання на момент окупації за них вирішила РФ. Починаючи з 2014 року окупаційна влада запровадила програму «потяг надії», у ході якої дітей з півострову усиновлюють громадяни РФ та, відповідно, переміщують їх з території окупованого півострова до РФ. У результаті першого такого «потягу», 7 дітей віком від 10 місяців до 8 років одразу ж поїхали з Криму до Москви, Белгороду, Республіки Адигея, Краснодарського краю та Воронежської області, що підтверджує факт незаконного переміщення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування РФ.
101549561_1344283205765134_2252634828342034432_n
Прокуратура АР Крим здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, серед іншого, за фактами здійснення державою-окупантом пропаганди вступу дітей до армії РФ, незаконного переміщення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які є громадянами України та фіксує кожен факт порушення норм міжнародного гуманітарного права.
Наразі, прокуратура автономії спільно з Кримською правозахисною групою готує чергове інформаційне повідомлення до Міжнародного кримінального суду за фактом здійснення пропаганди серед дітей служби в армії Російської Федерації.
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа