До Музею Голодомору передали нагородний знак «За суцільну колективізацію та ліквідацію куркуля як кляси»

Do_Muzeyu_peredali_znachok_Za_sutsilnu_kolektivizatsiyu_ta_likvidatsiyu_kurkulya_yak_klyasi

Марина та Ірина Шелегеда передали значок «За суцільну колективізацію та ліквідацію куркуля як кляси» до Музею Голодомору.

DSC03682

Дізнавшись про Голодомор на уроці історії, школярки продовжили досліджувати тему вдома з батьками. Марина дізналася, що Музей Голодомору шукає експонати 19201930-х років і вирішила знайти сімейні речі, пов’язані з історією Голодомору. Однак вони не збереглися. Тоді батьки запропонували відшукати цінні речі в інтернеті та передати їх до Музею. Так було виявлено нагородний знак «За суцільну колективізацію та ліквідацію куркуля як кляси». Виготовляли та використовували його з другої половини 1920-х років.

Таким значком нагороджували більшовицьких активістів, які реалізовували злочинну політику комуністичного тоталітарного режиму, беручи участь в колективізації та розкуркуленні українців.

DSC03682

«Значок вручали як нагороду за те, що ці люди відбирали худобу та іншу їжу в українців. За такі погані вчинки була якась нагорода…», — сказала Ірина Шелегеда.

Куркулями, цькуючи, називали заможних селян, які вміло організували своє господарство. У 19291930-х рр. до куркулів зараховували всіх, хто опирався колективізації чи планам хлібозаготівель. Сталін особисто проголосив політику «ліквідації куркульства як класу».

«Я почула на уроці про Голодомор і не могла уявити, як таке могло статися: людям було нічого їсти. Мене це дуже вразило і я хочу, аби багато людей про це дізналося. Тато сказав, що якщо про Голодомор знатимуть, то таке більше не станеться з Україною», — розповіла Марина Шелегеда.

Хустки, листи, вишиванки чи партійні квитки, побутові речі та фото 1920-1930-х років — все це може стати експонатом Музею Голодомору та розповісти про геноцид українців усьому світові. Кожна річ, яка має історію та пам’ять, – безцінна, і її варто зберегти.

❗Якщо у вас збереглися речі, пов’язані з Голодомором, розкажіть про них, написавши на пошту: [email protected]

DSC03678

Музей Голодомору — це єдиний у світі музей, який розповідає про геноцид українців. Він навчає протистояти ненависті та порушенню прав людини, застерігає суспільство від повторення вчинення злочину геноциду шляхом накопичення і поширення знань про Голодомор.

Аби отримати більше інформації про наші проєкти та інформаційно підтримати їх, звертайтеся за додатковою інформацією, написавши на пошту [email protected] або зателефонувавши 380674397507 (Ольга Сиротюк, комунікаційниця музею).

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа