До 100-річчя з дня народження Слави Стецько полтавські телеканали показали новий відеоролик Інституту нацпам’яті

Slawa4

Цьогоріч з ініціативи Українського інституту національної пам’яті (УІНП) згідно з Постановою Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році» відзначається на державному рівні 100-річчя від дня народження  Слави Стецько – однієї з лідерок ОУН (б), багаторічної очільниці Антибільшовицького блоку народів, засновниці Конгресу українських націоналістів та народного депутата трьох скликань.

«Голова УІНП Антон Дробович та менеджмент низки полтавських ефірних, кабельних і супутникових телеканалів уклали Договір про інформаційну співпрацю. Тож з нагоди сторіччя Слави Стецько у ефірі полтавських телеканалів «Місто+», ІРТ та «Центральний» транслювався яскравий історичний ролик. Цей відеоматеріал УІНП є продовженням започаткованого циклу «Люди епохи», – повідомив регіональний представник Інституту нацпам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар.

Як зазначається на офіційному сайті УІНП, у ролику використані архівні фото та кадри відеохроніки, надані Конгресом українських націоналістів.

Довідково: УІНП як центральний орган виконавчої влади підготував до 100-річчя Cлави Стецько офіційні інформаційні матеріали. Читати тут https://bit.ly/3cldu2F Слава Стецько (уроджена Ганна-Євгенія Музика) народилася 14 травня 1920 року в селі Романівка, нині Теребовлянського району на Тернопільщині. З 18 років за прикладом брата – активний учасник Організації українських націоналістів. Розбудовувала жіночу мережу ОУН, займалася пропагандою, поширювала інформацію про проголошений у Львові 30 червня 1941 року «Акт відновлення української державності». У 1943-му році була арештована німець ми нацистами у Львові, вісім місяців провела у тюрмі на Лонцького. Після звільнення (батьки і товариші по боротьбі задіяли усі свої зв’язки) була відправлена проводом ОУН до Відня. На еміграції стала дружиною одного з лідерів ОУН Ярослава Стецька, взяла собі його прізвище та ім’я.

Slawa&steckoY2

Була одним із активних діячів очолюваного ним Антибільшовицького блоку народів, а після його смерті сама очолила організацію.

slawa-kun

Була лідером ОУН (б) та заснованого нею Конгресу українських націоналістів, народним депутатом України трьох скликань.

slawa-vru

Slawa8

Двічі як найстарший член парламенту приводила до присяги депутатський корпус. Її життєвим кредом були слова: «Я вірю в українську націю».

slawa-grawe

Північно-Східний міжрегіональний відділ УІНП

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа