Десантнику, важко скаліченому під Авдіївкою, рятуватимуть руку новими технологіями

MAINВід учора до проекту «Біотех-реабілітація поранених» долучився новий боєць. Цього симпатичного чоловіка звуть Дмитро, і ви нізащо не вгадаєте, скільки йому. Моложавий та спортивний, він прийшов до клініки зі скаліченою рукою. На фронт втрапив на початку минулого року, служити довелося у лиховісній промзоні під Авдіївкою.

Dmytro-war-2

Під час одного із потужних ворожих обстрілів Дмитра поцілили кілька ворожих куль. Тяжко побило ноги, руку, сильно порвало живіт, кілька днів Дмитро балансував на межі. У військових та державних шпиталях Дмитрові без перебільшення врятували життя. Та методів, аби відновити потрощений лікоть, у державних лікарів просто немає.

1

Зараз рука практично не розгинається, медики розводять руками і пропонують два варіанти. Або ж не чіпати, хай рука висить безпорадна, як є, або ж встановити суглобний ендопротез. Що ж, це теж варіант – от тільки Дмитро з ним абсолютно не згоден.

2

Протез суглоба штука хороша, та він суттєво обмежує діапазон рухів руки і можливі на неї навантаження. Активний же та спортивний Дмитро хоче продовжувати повноцінне життя і аби ніщо не ставало тому на заваді.

От тут і стануть у пригоді клітинні технології, які ми застосовуємо у рамках проекту «Біотех-реабілітація поранених». Фахівці проекту планують перебрати цей конструктор з кісткових осколків, зібрати їх у правильне положення, а ті фрагменти, яких не вистачатиме для нормальної роботи суглоба, виростити із власних клітин чоловіка. Саме такий метод дає найбільше шансів на повноцінне відновлення.

Насправді Дмитрові зараз сорок п’ять. Спорт – його основне захоплення, чоловік усе життя ганяє велосипедом і планує робити це і надалі. Він віддав здоров’я за наш із вами спокій, тому пожертви на його лікування – чудовий спосіб виявити доречну подяку.

Dmytro-bike-S

Так, сума значна, ціна здорової руки складає практично півмільйона гривень. На жаль, розраховувати на державу не доводиться: за діючими нормативами каліка може розраховувати від держави лише на ампутацію і протез. Однак Дмитро не перший, якому допомогли волонтери. Хоча, було б краще, якби українські законодавці зобов’язали відповідні державні органи максимально можливо рятувати від каліцтва тих, хто грудьми захищає Україну. І передбачили на це кошти у бюджеті. Треба, щоб була політична воля.

3

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа