День пам’яті та єднання — відзначили в Києві, Львові, Запоріжжі та Дніпропетровську (фото)

Спілка української молоді в Україні ініціювала відзначення 8 травня як Дня пам’яті та єднання, що приурочений вшануванню полеглих у Другій світовій війні. Саме 8 травня в європейських країнах віддають пошану загиблим воякам.

Виникнення цієї ініціативи зумовлене тим, що під час війни українці захищали свої домівки як у складі Червоної армії, так і в дивізії «Галичина» та Українській повстанській армії, тож актуальнішим, ніж святкування в чергову річницю світової перемоги над нацизмом, є єднання у скорботі за загиблими.

Ті, хто воював, потребують нашої уваги та пам’яті. Активісти Спілки українською молоді в Україні вирішили поєднати ці цінності і провели в містах сходу, заходу та центру України панахиди за померлими воїнами Другої світової.

«Цією акцією ми хочемо показати, що для молоді важливо дивитись у майбутнє. І в ньому немає суперечок на тему того, чия боротьба була важливішою, вважаємо, що всі полеглі заслуговують на пам’ять. Саме тому цей захід має декілька важливих об’єднавчих моментів. Перше — це те, що вшановуємо усіх вояків, полеглих у Другій світовій, не ставлячи наперед якесь із військових формувань. Наступне — відправити чин панахиди ми запросили священиків із різних конфесій, щоб кожна людина, яка втратила рідних, могла їх пом’янути. Третій об’єднавчий момент — це відзначення 8 травня відразу в декількох містах, причому важливо, що їх зазвичай протиставляють одне одному, оскільки вони розташовані на різних краях держави в центрі, на заході та сході, а ми, навпаки, хочемо наголосити на спільності дій. І останнє — небесні ліхтарики із прапорцями країн, що брали участь у війні, долучать нас до світової традиції відзначення цього дня», — коментує голова КМО СУМ в Україні Олег Слабоспицький.

У Києві панахида з участю священиків УГКЦ та УПЦ КП звершувалась біля хреста жертвам репресій НКВС 1930—1950 років. Після цього в небо запустили паперові ліхтарики із символами країн — учасниць Другої світової війни.

Історик, директор музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий так коментує цей день: «Мені видається раціональним відзначати саме 8 травня. Адже 9 травня пов’язане з радянською пропагандою, коли говорять більше про героїзм Червоної армії, аніж про трагізм війни. Святкують перемогу тільки живих і забувають про полеглих, отже про те, що ціною людського життя отримано перемогу над нацизмом. Тому дуже правильно, що виникла така громадська ініціатива відзначати 8 травня, як це роблять у всій Європі. Сподіваюсь, наступного року приєднаються міста півдня і півночі України, тож вона набуде всеукраїнського масштабу».

Дніпропетровськ Відзначення Дня пам’яті та єднанн

Запоріжжя. Відзначення дня пам’яті та єднання

Київ. Відзначення Дня пам’яті та єднання

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа