Дельту обійшли в небезпечності: в Нью Йорку презентували штам ковіду Йота

Screenshot at 2021-08-11 12-39-51

Група вчених департаменту охорони здоров’я і психічної гігієни Нью-Йорка і департаменту епідеміології школи громадської охорони здоров’я Мейлмана в Колумбійському університеті з’ясували, що штам коронавируса «йота», виявлений в Нью-Йорку, здатний збільшити летальність до 82%. Препринт дослідження опублікований на medrxiv.

Штам «йота» класифікується Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) та Центрами з контролю і профілактиці захворювань США (CDC) як «варіант інтересу». В ході дослідження вчені використовували дев’ять епідеміологічних і популяційних наборів даних, зібраних в Нью-Йорку, де з’явився новий штам, і комплексне моделювання для оцінки змін трансмісивного, імунного потенціалу та ризику летального результату для штаму «йота».

Вчені з’ясували, що швидкість передачі нового штаму на 15-25% вище, ніж у попередніх варіантів. «Йота» змогла обійти імунітет до 10% раніше інфікованих людей. Також новий штам збільшив летальність серед дорослих людей: на 46% серед 45-64-річних, на 82% серед 65-74-річних і на 62% серед людей старше 75 років.

Штам «йота» був виявлений в Нью-Йорку в листопаді минулого року, потім його виявили в усіх штатах США і в 27 країнах. ВООЗ включила новий штам в список варіантів, що представляють інтерес, тобто штамів, які виявляються все частіше на все більшій території. Також є інформація або прогноз, що ці штами можуть змінювати властивості коронавірусу. До переліку увійшли штами «ета», який був виявлений в Великобританії і Нігерії, «каппа» з Індії і «лямбда» з Перу.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа