Декомунізація на восьмому році війни: «Люди погодилися, бо все одно його приберуть»

66b20569c8ab6b55

У Диканській громаді демонтували два пам’ятники радянської доби. Вони підпадали під дію закону про декомунізацію, який в Україні діє із 2015-го року. Про це Суспільному розповів виконувач обов’язків начальника відділу культури Диканської селищної ради Євген Онищенко.

За допомогою тросу і трактора із постаменту поблизу села Писарівщина Диканської громади демонтували пам’ятний знак «Борцям за владу рад», який встановили пів століття тому. 2 грудня його та ще один пам’ятник демонтували, бо вони підпали під дію закону про декомунізацію, каже виконувач обов’язків начальника відділу культури Диканської селищної ради Євген Онищенко.

“Під цей закон у нас потрапили 12 пам’ятників, які розташовані були на території колишнього Диканського району. Частково вони (демонтовані пам’ятники – ред.) перебувають у нас в Диканському історико-краєзнавчому музеї – два пам’ятника. Вони у фондосховищах, просто стоять, бо над ними працювали скульптори і ми вважаємо, що це пам’ять. А інші пам’ятники при демонтажі були зруйновані”, – говорить Євген Онищенко.

6594ed7be3157943Демонтований пам’ятник Енгельсу

“Пам’ятник, який місцеві називають «Альоша», але його офіційна назва у реєстрах «Борцям за владу рад». Пам’ятник Енгельсу (Фрідріху Енгельсу – ред.) був знятий з обліку, знаходився на території села Андріївка. Прізвище Енгельса використовувалось комуністичною партією Радянського Союзу, впродовж усього існування комуністичного режиму”, – каже представник Українського інституту нацпам’яті на Полтавщині Олег Пустовгар.

Демонтовані пам’ятники відвезуть до музею «Парк радянського періоду», що на Сумщині.

“Це буде вже 120-й пам’ятник. Пам’ятник буде стояти в музеї. На цьому пам’ятнику буде табличка, що його подарували або віддали на зберігання жителі села Писарівщина”, – розповідає старший науковий співробітник Путивльського історико-культурного заповідника Борис Кирбаба.

2333edf29408450fТехніка, за допомогою якої демонтували пам’ятники

“Люди до демонтажу пам’ятника ставилися негативно, бо вони раніше не були попереджені. Люди погодилися, бо все одно його приберуть. Сказали, в Сумах стоятиме у музеї, зроблять фотографії, люди це бачитимуть”, – каже жителька села Писарівщина Диканської громади Любов Ковтун.

Від початку дії закону про декомунізацію – із 2015-го року, – на Полтавщині демонтували понад сотню постаментів та пам’ятних знаків, каже Олег Пустовгар.

“За останні два роки до державного музею-заповідника «Парк монументального радянського мистецтва» неподалік Путивля (Сумської області – ред.), перевезено сім пам’ятників. І ще десь близько 12 пам’ятників демонтовано, оскільки вони не підлягали перевезенню, були старі. Зараз залишається на території Полтавщини сім незаконних об’єктів комуністичного режиму”, – повідомляє представник Українського інституту нацпам’яті на Полтавщині Олег Пустовгар.

Джерело: suspilne.media

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа