Чистки в Баришівському суді

courtВРП звільнила Литвиненко О.Л. з посади судді Баришівського районного суду Київської області за вчинення істотного дисциплінарного проступку.

9 січня 2020 року Вища рада правосуддя розглянула матеріали щодо звільнення Литвиненко Олени Леонідівни з посади судді Баришівського районного суду Київської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України відповідно до рішення Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 15 листопада 2019 року № 3002/1дп/15-19.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Віктор Матвійчук поінформував, що Першою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя 15 листопада 2019 року ухвалено рішення № 3002/1дп/15-19 про притягнення судді Баришівського районного суду Київської області Литвиненко О.Л. до дисциплінарної відповідальності та застосування до неї дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади.

За результатами розгляду скарги судді Литвиненко О.Л. Вища рада правосуддя ухвалила рішення від 24 грудня 2019 року № 3628/0/15-19, яким залишила без змін рішення Першої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 15 листопада 2019 року № 3002/1дп/15-19.

Нагадаємо, що дисциплінарну справу стосовно судді Баришівського районного суду Київської області Литвиненко О.Л. відкрито на підставі дисциплінарних скарг на дії судді під час здійснення правосуддя у справі № 355/771/19 за позовом ОСОБА-1 до ТОВ «Авіакомпанія Скайап» про захист прав споживачів, припинення дії, яка порушує право, та примусове виконання обов’язку в натурі, поданих адвокатом Толкачовим Д.І. в інтересах ТОВ «Авіакомпанія Скайап» та народним депутатом України Геращенком А.Ю.

Перша Дисциплінарна палата дійшла висновку, що відомості, викладені у скаргах адвоката Толкачова Д.І. та народного депутата України Геращенка А.Ю., свідчать про наявність у діях судді Баришівського районного суду Київської області Литвиненко О.Л. ознак дисциплінарного проступку, передбаченого підпунктом «а» пункту 1 та пунктом 4 частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (істотне порушення норм процесуального права під час здійснення правосуддя, що призвело до порушення правил щодо юрисдикції; груба недбалість, допущення порушення прав людини і основоположних свобод, втручання в господарську діяльність товариства).

Як зазначено у рішенні Першої Дисциплінарної палати, суддя Литвиненко О.Л. при вирішенні питання про наявність/відсутність підстав для вжиття заходів забезпечення позову здійснила втручання у діяльність ТОВ «Авіакомпанія Скайап», що заборонено законом. Зокрема, відповідно до частини десятої статті 150 Цивільного процесуального кодексу України не допускається вжиття заходів забезпечення позову, які за змістом є тотожними задоволенню заявлених позовних вимог, якщо при цьому спір не вирішується по суті. Першою Дисциплінарною палатою встановлено також обставини, які свідчать, що суддя прийняла до провадження позовну заяву та розглянула заяву про забезпечення позову з порушенням правил територіальної юрисдикції.

Окрім того, суддя не врахувала специфіку правовідносин, що виникли між позивачем та відповідачем, та, як наслідок, залишила поза увагою положення спеціального законодавства у цій галузі, а саме Повітряного кодексу України.

Вища рада правосуддя вирішила звільнити Литвиненко Олену Леонідівну з посади судді Баришівського районного суду Київської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Управління інформації
та забезпечення комунікаційної діяльності

Delivered-To: [email protected] Thu, 9 Jan 2020 06:50:23 -0800 (PST) from mail.hcj.gov.ua
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа