Боєць, якому розтрощило ногу під Ізвариним, нарешті ходить на своїх двох

пп_html_b2361873

Ну що, пора нормально пожити? Контрольний огляд одного із пацієнтів «Біотеху» Андрія показав: лікування та відновлення пройшло у повній відповідності до плану, великогомілкова кістка відновилася у повному обсязі та без ускладнень, і протипоказань до повних навантажень для Андрія віднині немає. На черзі — певні реабілітаційні вправи і повноцінне життя. За звичкою, Андрій ще тримає в руках милиці, проте вже сам лікар порекомендував відмовитися від додаткових опор і сміливо навантажувати ногу.

пп_html_cea90f69

Цей перелом не зростався понад півтора роки. Клітинні технології відновили кістку за кілька місяців

Андрій долучився до проекту «Біотех-реабілітація поранених» рік тому. Травми він отримав ще у 2014-му, у бою під Ізвариним, тіло чоловіка тяжко пошматувало уламками близького вибуху. До клініки ilaya він втрапив із тяжким незарослим переломом великогомілкової кістки, осередком лютого остеомієліту, що й далі нищив кістку, та викривленням стопи. Волонтери «Peoples Project» негайно зібрали народних пожертв на суму понад 350 тисяч гривень та оплатили лікування.

пп_html_b711b3c5

Андрій на різних стадіях процесу лікування

За наступні півроку медичні фахівці відібрали й підготували клітинні матеріали, подолали кісткову інфекцію, перемонтували апарат Ілізарова, аби вирівняти вісь зламаної кістки, та заповнили місце перелому клітинними матеріалами, які з часом перетворилися на кістку монолітної міцності. У серпні Андрієві вже зняли фіксувальний апарат і почали потроху навантажувати ногу. Нині ж контрольний огляд показав — нога фактично здорова, про лікарні можна забути.

пп_html_6d799178

Початку лікування у рамках «Біотеху» передували понад двадцять операцій у державних шпиталях

Курсові високотехнологічного лікування у клініці ilaya в рамках проекту «Біотех-реабілітація поранених» передували півтора роки у державних та військових шпиталях. Андрія буквально врятували від смерті та відносно стабілізували його стан, проте наслідки травми ноги вилікувати так і не змогли. Двадцять. Вдумайтеся — двадцять операцій переніс чоловік, перш ніж долучитися до «Біотеху». І от, рік після початку лікування — і чоловік ходить на власних двох.

пп_html_e8dec76e

Практично здоровий: сьогодні Андрій впевнено стоїть на власних двох

На превеликий жаль, так же легко і просто вилікувати усіх тяжкопоранених бійців нам не під силу. Кожна з медичних процедур із застосуванням клітинних технологій вартує значних коштів, навіть попри те, що у клініціilaya тяжкопоранених бійців АТО лікують фактично за собівартістю медичних матеріалів. Через незрозумілу позицію МОЗу держава таке лікування поки не фінансує, а значна частина поранених потребує лікування вже сьогодні.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа