«Бойові родини» в Національному музеї історії України

zsu

Чому морпіхи не купаються в морі? Чому після першого пострілу артилеристу дають штурхана гільзою, а десантнику після першого стрибка – парашутом?

До Дня Збройних сил України в Національному музеї історії України у Другій світовій війні презентують цикл документальних фільмів «Бойові родини», який розповідає все про традиції та культуру української армії. Показ відбудеться в межах музейного проекту «Український Схід».

«Це розповідь про те, чим живе армія всередині: як відрізнити між собою роди військ, як створюються цілі родини в армії», – розповідає про задум режисер циклу Євгенія Цвєтанська. «Я помітила, що люди знають про військових лише те, що звучить у зведеннях з фронту. Насправді ж усередині армії кипить життя зі своєю культурою, традиціями та родинними історіями».

Продюсер та автор сценарію проекту Олександр Дріз: «Це своєрідна реклама армії. Її імідж. Традиції.  І ці чотири фільми — це тільки початок великої роботи. Дуже сподіваюся, що «далі буде» і ми з вами побачимо фільми, присвячені й іншим родам військ, іншим підрозділам».

Кожен фільм розповідає про певний рід чи вид військ. Перші чотири серії присвячені морській піхоті, десантно-штурмовим військами, артилеристам та піхоті. Автори брали за приклад конкретну бригаду з її історією та героями. Так, у серії «Піхота» за основу взяли життя та бойову діяльність 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр», у серії «Десантно-штурмові війська» знялись військовослужбовці 80-ї окремої десантно-штурмової бригади, у «Морській піхоті» задіяли одразу дві її бригади – 35-ту й 36-ту. А в центрі уваги серії «Артилерія» – життя й традиції 55-ї окремої артилерійської бригади «Запорізька Січ».

Проект створений за підтримки Українського культурного фонду. Розробляли його разом із Генеральним штабом Збройних сил України.

Богдан Сеник, начальник управління звязків з громадськістю ГШ ЗСУ: «Дуже якісна, професійна робота. Вир емоцій переповнював. Найбільше – гордість за таких людей, такі родини і за Збройні сили України. Переконаний: подібного роду фільми повинні бути про кожний бойовий підрозділ, про кожну бойову родину, щоб увіковічнити їхній подвиг і самопожертву в боротьбі зі споконвічним, цинічним російським ворогом-агресором на віки».

Телепремєра проекту «Бойові родини» пройде на каналі «2+2» саме на День Збройних сил 6 грудня о 07.50., згодом його трансляцію буде багаторазово повторено, як на «2+2», так і на інших центральних телеканалах.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа