Біотехнологи відновлюють захисника ДАП з важкою травмою хребта

Українські лікарі-біотехнологи взялися за лікування особливого пацієнта. Кілька днів тому травмованому бійцю Роману провели невелику операцію із застосуванням новітніх біотехнологій. Унікальність методики полягає в тому, що лікування мусить допомогти у відновленні ураженої нервової тканини.

Roman-2
Фінансування вартісного лікування забезпечують волонтери People’s Project   http://www.peoplesproject.com/ за допомоги пожертв народу.
Поміж інших учасників проекту «Біотех-реабілітація поранених» http://www.peoplesproject.com/biotech/ , бійця Романа вирізняє характер травм: мова йде про тяжке ураження спинного мозку, що спричинило парез гомілок та стоп обох ніг. Саме тому, на відміну від інших учасників проекту, Роман потребує регенерації не кісткової тканини, а нервової. Сама операція пройшла успішно. Говорити про одужання ще дуже рано, та тепер солдат принаймні має шанс. У разі успіху, це стане справжнім проривом української медицини на світовому рівні.
Roman
Саму травму Роман отримав при обороні Донецького аеропорту. Хвилею близького вибуху чоловіка кинуло на тверде, він тяжко травмував спину. Вже у лікарні, після первинних досліджень, стало зрозуміло: через пошкодження спинного мозку Роман отримав парез ніг нижче колін. Півтора роки лікування лише підтвердили загрозливий діагноз – надії на відновлення практично немає. Розуміючи, що альтернативою є довічне каліцтво, Роман долучився до проекту «Біотех-реабілітація поранених». За рахунок народних пожертв, вартість лікування було одразу ж оплачено, і за бійця узялись фахівці.
roman-gl
Сьогодні лікарі обережно стверджують: нервові клітини дуже повільно, але таки відновлюються. Проте цей процес дуже довготривалий, і про якесь суттєве відновлення можна говорити радше у випадку периферійної іннервації. Якщо мова йде про невеликі нервові шляхи, за роки сподівань можна таки дочекатися якогось прийнятного результату. Якщо ж мова про тяжкі травми спинного мозку, то надії просто майже немає. Такі травми є практично вироком: вони навічно приковують людей до інвалідного візка або ліжка без найменшої надії на одужання.
Застосування клітинних технологій для лікування подібних травм — дійсно прорив у науці і зокрема медицині. Досьогодні вся робота обмежувалася теорією і широкого застосування не набула. Зокрема американські науковці медичного центру Rush University Medical Center минулого року обережно повідомили про початок подібних практичних досліджень. За їхніми словами, введення специфічних стовбурових клітин у місце ураження дозволяє активізувати та прискорити природній процес відновлення нервової тканини з надією на подальше повернення функцій паралізованих кінцівок.
Насьогодні за напрямком нейрореабілітації в рамках проекту «Біотех-реабілітація поранених» поки проходять четверо бійців. Зокрема Юрій, який є одним з перших учасників проекту, практично завершив основний курс лікування. У 2014-2015 роках за допомогою клітинних технологій йому відновили плечову кістку, яка була повністю розтрощена. Залишився забій спинного мозку, який, після кульового ураження хребта, позбавив ноги Юрія чутливості. У цьому році проект взявся за відновлення нервової тканини бійця, і помітні успіхи вже є – ноги стали більш чутливими та «живішими». Чекаємо більш помітних результатів протягом кількох місяців.
Варто зауважити, що медицина — та галузь, де має свій вплив безліч факторів, і чіткої певності у кінцевому результаті не може бути навіть у разі найпростіших медичних втручань. Застосування клітинних технологій у лікуванні нейротравм поки що не дає стовідсоткових гарантій успіху та повного відновлення пацієнта. Проте треба розуміти: альтернативою цьому є повна інвалідність, а у разі лікування шанси на відновлення і справді є.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа