Біотехнології врятували спецпризначенцю обидві руки. На черзі – скалічена нога

Evgen-in

Сьогодні до клініки, де проходить лікування бійців проекту «Біотех-реабілітація поранених», повернувся Євген. Чоловік не лише кавалер державних нагород та Народний герой України, він – справжня легенда війни, спецпризначенець, який у жорстокому бою з морською піхотою росіян отримав тяжкі рани.

Раніше ми про Євгена зайвого не говорили. Та нині чоловік вже добре знаний, тому дещо таки розповімо. Майор Збройних сил України, Євген Сломінський проходив службу в одному із дуже специфічних підрозділів, яке спеціалізується на виконанні бойових задач по обидва боки фронту. Починав ще 2010 року – тоді, після строкової служби, залишився в Армії на контракт. Служив у десанті, лавах славетної 25 ОДШБр, а згодом втрапив у підрозділ спеціального призначення.

Свої поранення Євген отримав під Новозванівкою: хлопці убезпечували щойно відвойовану у ворога позицію. Ворог кинувся контратакувати: вже скаліченою рукою Євген випустив у ворога гранату з підствольника. Хлопців прикрив побратим на ім’я Роман: він кинувся на ворожого кулеметника, і ціною власного життя дав хлопцям можливість відійти та перегрупуватись. Євгена силоміць вивели з поля бою: скалічено обидві руки, ногу, а він все одно рвався далі у бій.

До проекту «Біотех-реабілітація поранених» Євген долучився вже після численних операцій у державних шпиталях. На початок курсу лікування ми мали справу з наступним: на лівій руці куля вибила шмат п’ястної кістки, рештки пальця трималися на спиці.

Evgen-injuries-photo

Праву руку скалічило ще більше – побило зап’ястні кістки, тривали час воно не зросталось. Дісталося і нозі – пошкодило хрестоподібні зв’язки, що, звісно, у порівнянні з іншими травмами наче й дрібниця, але і нормально на такій нозі не походиш.

X1

Вже насьогодні стан справ наступний. Головний лікар проекту Володимир Оксимець – він же не лише блискучий хірург-ортопед чи «батько» практичного застосування стовбурових клітин у реконструктивній хірургії. До всього він ще й прекрасний пластичний хірург. Зокрема з цим дуже пощастило Євгену: Володимир Михайлович провів ряд пластичних операцій, – навіть пришивав руку до живота! – і, зрештою, зшив Євгенові чудову кисть руки, де врятований від ампутації палець посів своє почесне місце.

Трохи згодом, коли тканини дещо «відпочинуть» після втручань, лікарі змоделюють недостатній фрагмент п’ястної кістки за допомогою клітинних технологій – зараз ще поки зарано. Крім іншого, клітинні матеріали допомогли зростити скалічені кістки іншої руки – хоча зараз там ще і стоять ортопедичні пластини, втім знімки показують, що місця перелому заростають чудовою молодою кісткою, яка з часом ставатиме тільки міцнішою.

27

Вже зараз, коли можна сказати, що справи впевнено йдуть на краще, і організм Євгена оговтався після тривалого тяжкого лікування і зміцнів, надійшов час приділити увагу й нозі. Найближчими днями Євгенові проведуть одну із перших операцій, у ході якої той же Володимир Михайлович відновить зв’язки та поверне руховий апарат коліна до нормального стану.

На щастя, кошти, необхідні для лікування Євгена, волонтери вже зібрали – якщо у майбутньому не буде несподіваних понаднормових витрат, то насьогодні усі рахунки чоловіка на суму понад 700 тисяч гривень People’s Project вже оплатив. Та Євген – далеко не останній пацієнт проекту, який потребує допомоги. Так вже сталося, що держава стоїть осторонь усього копіткого та витратного процесу лікування. Методів, аби ефективно відновити цих бійців у шпиталях, у лікарів просто немає, а новітні технології держава ще поки не фінансує. Саме тому весь фінансовий тягар лягає на волонтерські плечі.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа