Бійцю, якому змертвіла кістка після катувань під Іловайськом, виростили нову

Учасник проекту «Біотех-реабілітація поранених» http://www.peoplesproject.com/biotech/  на ім’я Олександр http://www.peoplesproject.com/oleksandr-s-43-roki-vartist-likuvannya-124-071-grn/ завершив другий етап лікування у столичній клініці ilaya. Днями чоловікові виконали планове хірургічне втручання. Олександр страждає на некроз таранної кістки стопи: болісна хвороба стала результатом катувань, яких чоловік зазнав у полоні бойовиків. Високотехнологічне лікування дасть Олександрові можливість повернутися до повноцінного життя й знов безболісно ходити на власних двох. Вартість усього курсу складає понад сто тисяч гривень, всю суму вже зібрали та передали лікарям волонтери «Народного проекту».
1
Олександр на фронті з перших днів війни. Чоловік добровільно долучився до лав батальйону «Донбас», під час виходу з оточення під Іловайськом боєць втрапив в полон. Дві доби терористична погань знущалася й катувала Олександра, лише дивом він залишився живим. Після повернення із полону Олександр втрапив до шпиталю, але ніжитися на лікарняному ліжку не став: підлікував основні рани і якнайшвидше повернувся на фронт вже у складі батальйону «Дніпро-1».
3
Та наслідки катувань далися взнаки. Нині Олександр страждає від аваскулярного некрозу таранної кістки стопи: кровопостачання кістки припинилося через ушкодження судин, і фрагмент кістки, позбавлений притоку крові, просто відмирає. Замінити її неможливо, пацієнта супроводжує постійний гострий біль, до того ж, некроз швидко прогресує. Таранна кістка — це та частина скелету ноги, яка приймає на себе чи не найбільше навантаження під час ходи. Без неї повноцінний рух ноги годі і уявити.
2
Для державної медицини Олександр з самого початку був безнадійним пацієнтом. Тяжке захворювання, до того ж, у місці надзвичайно обмеженого доступу. Тому єдине, що могли запропонувати лікарі — видалити частково змертвілу кістку і провести артродез, тобто жорстко зафіксувати рештки суглобу між собою. Шкутильгати на милицях — можна, хоч якось ходити — зась.
Єдиною надією Олександра стали клітинні технології, які клініка ilaya застосовує у рамках проекту «Біотех-реабілітація поранених». Скористатись останнім шансом йому порадила волонтер та адвокат Ірина Куриленко. І ця порада виявилась дуже доречною: днями чоловікові виконали вже другий етап лікування. Місце ураження заповнили спеціальним біологічним гелем, насиченим власними клітинами пацієнта. За певний час у місці дефекту кістки мусить сформуватися повноцінна кісткова тканина, проросла кровоносними судинами. Результати втручання покаже контрольний огляд — його заплановано за півтора місяці. Зважаючи на досвід застосування клітинних технологій у подібних складних випадках, лікарі сподіваються на успішне завершення лікування.
На превеликий жаль, Олександр — не єдиний поранений боєць, травми якого можуть зцілити клітинні технології. Держава подібні методи відновлення не фінансує, тому подібні випадки закінчуються довічним каліцтвом. Ми ж прагнемо повернути наших хлопців до життя, і саме тому потребуємо вашої допомоги. Допоможіть нашим захисникам! Тільки ваші пожертви у рамках проекту «Біотех-реабілітація поранених» – це єдина надія повернути наших поранених бійців до повноцінного життя!

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа