Бійцеві, який потрапив під Град, виростили нову гомілку

52

Днями одному із найтяжчих учасників проекту «Біотех-реабілітація поранених» зробили чергову операцію, у ході якої чоловікові… зламали гомілку! Власне, тим самим лікарі проекту перейшли до завершального етапу основного курсу лікування. Випадок Володимира показовий: сукупний дефект його гомілкової кістки переважає розмір того, що від неї лишилось. Кажучи простіше, у рамках «Біотеху» Володимирові буквально конструюють нову гомілку і от саме на даному етапі контрольований перелом – один із методів подальшого відновлення. За весь лікувальний курс чоловіка волонтери Peoples Project, вже сплатили понад 600 тисяч гривень, які зібрали коштом народних пожертв та допомоги окремих благодійників, що надійшли у рамках проекту.

42

Володимир — боєць Нацгвардії, травму отримав влітку 2015-го року під Попасною. Блокпост, який охороняв чоловік, ворог обстріляв із «Градів». Ракета розірвалася за три метри: Володимир саме встиг заскочити у бліндаж, та уламок корпусу наздогнав чоловіка у дверях. Майже рік Володимир провів у шпиталях, втім, зусилля лікарів виявились частково марними — вилікували усе, крім ноги. Медики ледь подолали інфекцію, кілька разів трансплантували у потрощену кістку шматок сусідньої, та все марно. Сукупний дефект гомілки склав аж 16 сантиметрів. Зрештою, командир Володимира звернувся до «Біотеху» – саме тут, у клініці ilaya, шанси знову поставити Володимира на ноги дуже істотні.

64

Частину кістки відновили за допомогою клітинних технологій — саме аби зберегти голівку, що формує колінний суглоб і наростити 10 сантиметрів гомілки. Із власних тканин Володимира виготовили кістковий матрикс, з часом його вживили у місце дефекту і оточили клітинними матеріалами. За короткий час усе це успішно сформувало фрагмент нової кістки.

17

Але ж нога й без того коротша аж на 6 сантиметрів! Не вистачає фрагменту, який осколком перетворило на друзки, який вичистили ще у шпиталі і невдало намагалися замінити шматком малогомілкової кістки. Ось цей шмат відновлять уже традиційними методами — остеосинтезом за допомогою апарату Ілізарова.

Днями на великогомілковій кістці, у зоні біля ступневого суглобу, провели остеотомію — кістку спеціально зламали. Тепер її будуть не просто зрощувати, а і витягувати у процесі загоєння — міліметр за міліметром, розтягуючи апаратом Ілізарова, аж поки не наростуть недостатні шість сантиметрів.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа