Анонс акції в підтримку заарештованого медика Євромайдану

У четвер, 6 лютого 2014 в 9.30 біля центрального входу в Києво-Печерську Лавру (вул. Лаврська, 15) розпочнеться акція медичного співтовариства на підтримку затриманого волонтера Медичної служби Евромайдану «Світячи іншим, я згораю сам».
22 січня 2014 під час надання медичної допомоги потерпілим учасникам масових зіткнень по вул. Грушевського співробітниками спецпідрозділу « Беркут» був затриманий волонтер Медичної служби Евромайдану Олексій Тутов. Незважаючи на міжнародні норми захисту медичних працівників у мирний і воєнний час, співробітниками « Беркута» було застосовано невмотивоване насильство щодо волонтерів- медиків, розгромлений медичний пункт, який діяв по вул. Грушевського.
4 лютого 2013 ініціативна група медичних активістів на чолі з автором петиції «Sting.MD: Захисти медичні цінності!» звернулася до Міністра внутрішніх справ України, Генерального прокурора України і голови Апеляційного суду м.Києва з вимогами:
1. У найкоротші терміни вжити заходів для зміни запобіжного заходу для Олексія Тутова – з утримання під вартою в Лук’янівському СІЗО на домашній арешт.
2. Створити спеціальну слідчу групу для розслідування фактів злочинів проти медиків, які надавали допомогу постраждалим від зіткнень.
3. Надати офіційні вибачення за грубі дії правоохоронців, підкреслити неприпустимість застосування насильства до осіб, які надають медичну допомогу і рекомендувати працівникам правоохоронних органів поважати незалежність професійних суджень лікарів.
6 лютого 2014 в знак солідарності із затриманим медичним Волонтером Олексієм Тутовим, який також є послушником Києво -Печерського монастиря, представники медичної спільноти України, воїни- афганці та військові лікарі -чорнобильці запалять у Києво -Печерській лаврі вогонь Агапіта Печерського – святого, який в православної традиції визнаний покровителем медиків – і пронесуть цей вогонь ходою до пам’ятника Матері- Вдові.
Після покладання святого вогню до ніг Матері-Вдови медичні активісти проведуть пікет біля будівлі Апеляційного суду м.Києва. Із зверненням до правоохоронців і силовикам виступлять:
– Катерина Амосова, д.м.н., професор, завідуюча кафедрою терапії Національного медичного університету;
– Вадим Арістов, MD / MBA, незалежний громадський діяч медицини, автор петиції «Sting.MD: Захисти медичні цінності!»;
– Віктор Досенко, д.м.н., професор, науковий співробітник Інституту фізіології НАН України;
– Володимир Юричко, студент Національного медичного університету, активіст ЕвроМайдану.

Реєстрація представників ЗМІ на місці за редакційними посвідченнями.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа