Агенція Bellingcat встановила справжнє прізвище третього російського диверсанта у справі Скрипалів

Раніше аґенція Bellingcat стверджувала, що тоді, коли Сергій і Юлія Скрипалі потрапили в кому, у Великобританії був присутній третій офіцер ГРУ Росії, і він був причетний до навмисного отруєння Новичком. Крім того, Bellingcat встановила, що цей офіцер багато разів їздив до Болгарії протягом 2015 року, включаючи поїздки за день до того, як болгарський торговець зброєю і його син були серйозно отруєні ще невизначеною отрутою.

Після чотирьох місяців спільного розслідування з партнерами-розслідувачами The Insider (Росія) і Респект (Чехія), Bellingcat може тепер розкрити справжню ідентичність і передісторію цього офіцера ГРУ, який діяв на міжнародному рівні під керівництвом Сергія Вячеславовича Федотова. Фактично ця особа – Денис В’ячеславович Сергєєв, високопоставлений офіцер ГРУ та випускник Військової дипломатичної академії Росії.

gru-team

Додаткові дослідження в цьому напрямку були також зроблені газетою Helsingin Sanomat (Фінляндія).
Зокрема, розслідувачі встановили, що за останні два місяці російська влада прийняла надзвичайні заходи для видалення будь-яких публічних записів про існування Дениса Сергєєва, а також Анатолія Чепіги та Олександра Мішкіна, двох основних підозрюваних у отруєнні Скрипалів. Ці безпрецедентні дії не могли бути здійснені без прямої участі Російської держави, і додають додаткової довіри до твердження уряду Великої Британії про те, що операція з отруєння Скріпалів і подальше приховування були узгоджені на державному рівні. Додаткові подробиці щодо цих узгоджених зусиль з очищення публічних записів Чепіги, Мішкіна та ідентичностей Сергеєва будуть детально описані в наступній частині розслідування Bellingcat, яке планують оприлюднити на наступному тижні.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа