4 депутати пропустили 90% голосувань Ради за сесію

kvu

За час роботи 2 сесії у Верховній Раді відбулося 1814 голосувань.

4 народні депутати пропустили 90% голосувань. Це Антон Яценко із групи «За майбутнє», Вадим Столар із ОПЗЖ, Юрій Солод із ОПЗЖ та позафракційний Андрій Деркач.

Так, за п’ять місяців роботи А. Яценко натиснув кнопку для голосування лише 89 разів або взяв участь в 4% голосувань. Це найнижчий результат серед усіх народних депутатів. В. Столар взяв участь в 129 голосуваннях або в 7%. Також у 7% голосувань взяв участь Ю. Солод. А. Деркач проголосував у 8% випадків.

Загалом у ВР є 58 народних депутатів, які взяли участь у менше, ніж половині голосувань Ради за сесію.

Натомість частина депутатів голосували майже завжди, взявши участь у близько 100% голосувань. Найвищі показники голосувань серед народних депутатів у Олега Воронька із «Слуги Народу», який взяв участь в 99,39% голосувань Ради. Загалом 28 народних депутатів взяли участь у 95% і більше голосувань Ради за сесію.

«В середньому показники голосувань Ради є досить високими. Як правило, впродовж сесії один народний депутат брав участь в 75% голосувань Ради. Однак в парламенті є кілька десятків народних депутатів, які голосують значно рідше за інших. Щоб стимулювати їх виконувати свої депутатські обов’язки, в Раді було запроваджено фінансові штрафи за неучасть в голосуваннях. Щоправда такі методи навряд чи покращать відповідну ситуацію, оскільки для значної кількості нардепів ризик втрати певної суми коштів не є вагомим стимулом голосувати. Особливо, коли мова йде про депутатів-мультимільйонерів», – пояснив аналітик КВУ Денис Рибачок.

«Часто народні депутати неформально поділяють голосування на важливі та технічні. До останніх належать голосування за правки, процедурні питання та інші непринципові рішення. Як правило депутати їх ігнорують, сприймаючи як мало важливі. Однак це хибна логіка, оскільки в парламенті не може бути не важливих голосувань. Крім того, іноді неучасть в голосуваннях пов’язується із перебуванням політичної сили в опозиції. Відповідно відмова від голосувань розглядається як спосіб продемонструвати свою політичну позицію, що, однак, також є маніпуляцією і не може бути виправданням для ігнорування рішень парламенту», – заявив голова КВУ Олексій Кошель.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа