Зелена середина: між Аль Капоне та унтер-офіцерською вдовою

«Президент України Володимир Зеленський особисто проінформував Національне агентство з питань запобігання корупції про порушення ним законодавства у зв’язку з неподанням повідомлень про суттєві зміни в майновому стані» (www.president.gov.ua).

На День Святого Валентина 1929 року у Чикаго банда Капоне, перевдягнена поліціянтами, розстріляла сімох членів конкуруючого синдикату. Всі знали, що винен Капоне, проте з точки зору закону він жодного злочину не вчинив. До в’язниці гангстер потрапив за несплату податків; на певному етапі процесу він навіть визнав свою податкову провину.

Всі розуміють, що розпуск Зеленським Верховної ради був незаконним, дарма що Конституційний суд визнав дії президента законними (це перше порушення законодавства; на теперішній момент їх налічується аж 42 – www.live.ze). А от неподання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані напевне що буде суворо покараним. Як і чашка кави у Хмельницькому. А от чи справедливим буде в даному випадку звичайний штраф?

Президент Зеленський наголошує, що всі громадяни України рівні перед законом, і готовий нести відповідальність за порушення.

Послухайте східну притчу «Справжня справедливість» про рівність перед законом.

Радника Бірбала було викликано до палацу з вимогою пояснити, чому він присудив різні покарання за однакові вчинки. «О, володар світу, – відповів Бірбал, – коли я присуджую покарання, я завжди враховую особистість підсудного. Одного я відпустив. Я сказав йому тільки, що така людина, як він, має соромитися свого вчинку. Він пішов додому й, стидаючись, випив отруту. Другого я суворо насварив й звільнив. Він глибоко усвідомив свою провину й пішов геть з міста. Найсуровіший вирок я присудив третьому: його відшмагали, вимазали дьогтем, виваляли в пір’ях та возили містом на віслюку. Так цей безсоромник лише реготав! А зустрівши сина, наказав передати матері, щоб вона приготувала обід та ванну: тато трохи покатається містом і незабаром повернеться.

Коли В.Зеленський обіцяв піти з посади, тільки-но порушить закон, ці слова личили першому з засуджених Бірбалом. Коли сміючись сплачує штраф за адміністративне правопорушення, нагадує радше останнього.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа