В НАУ міжнародному товариству запропонували вітчизняне ноу-хау, яке допоможе подолати кліматичну кризу

Вчені Національного авіаційного університету закликали міжнародну спільноту запровадити унікальну вітчизняну технологію КАП, CFA (Каталітичний активатор палива, або Catalytic Fuel Activator – в іноземному варіанті), яка успішно довела свою ефективність та екологічну цінність у багатьох країнах світу.

1 Области применения КАП

Було б доречно під час Кліматичного саміту у Глазго COP26 звернути світову увагу на вітчизняний продукт, який може врятувати Землю та людство від екологічної катастрофи, у порівнянні з якою COVID буде здаватися легкою незручністю.

2 Екологическая катастрофа

Коли мова заходить про роль України на світовій арені, нам, зазвичай, вказують на місце аграрно-сировинного придатку з елементами людського ресурсу для цивілізованого світу. Чи є в нас шанс змінити ситуацію? Так, він є, але за умови, якщо Україна запропонує світу щось дуже цінне, унікальне, важливе, з великою доданою вартістю. Те, що всі захочуть купити або запровадити. І так сталося, що наша Держава прямо зараз має що запропонувати і чим здивувати світ.

Мова йде про високотехнологічний прилад – Каталітичний активатор палива, розроблений ще на початку 2000-х років українськими вченими під егідою Національної академії наук та доведений до рівня виробництва і конкурентних переваг на базі Національного авіаційного університету (НАУ). Цей прилад забезпечує сталі вражаючі результати у економії палива – до 14% на двигунах внутрішнього згоряння, до 17% на реактивних авіадвигунах, і, що дуже важливо, забезпечує гарантоване зниження шкідливих викидів в атмосферу до 53% на різних модифікаціях двигунів.

В основі вражаючих показників лежить проривна технологія з використанням титанових сполук і особливої формули поєднання різних елементів, яка не має рівних у світі та в двічі-тричі переважає за основними показниками усі відомі іноземні аналоги паливних фільтрів та приладів типу каталізаторів.

3 Разрез прибора КАП

Напрочуд висока ефективність використання різних модифікацій КАП була вже неодноразово продемонстрована, доведена і зафіксована на десятках офіційних випробуваннях, підтверджена висновками низки експертів та профільних організацій як в Україні, так і за її межами.

І хоча на батьківщині немає пророка, вітчизняне ноу-хау – Catalytic Fuel Activator вже потроху завойовує світ.

Див.: США зацікавились українським ноу-хау, що рятує екологію та економить паливо

Чергова країна, що почала активно впроваджувати КАП-CFA це Індія, де український прилад, після років успішних випробувань, нарешті, отримав у 2021 році офіційний державний сертифікат якості. Індуси, в яких на ж/д бігає близько 9 000 маневрових тепловозів, зрозуміли виключну користь від українських КАП і вже замовляють невеликі партії на постійній основі.

4 Сертификат ИНДИЯ

Раніше, після кількох років успішних випробувань на казахській залізниці, вітчизняні каталізатори розпочали закуповувати у Казахстані.

У 2008 році був дуже успішний досвід випробувань КАП на КП «Київпастранс», який показав, що економія у разі застосування КАП могла б досягати десятки мільйонів на рік. Але з відомих причин (корупція, лобізм, та ін.) договір на оснащення КАП рухомого складу столичного автотранспорту так і не був підписаний.

Нещодавно Дунайський інститут національного університету «Одеська морська академія» рекомендував до використання КАП-CFA на вантажному річному транспорті. Зважаючи на те, що у 2022 році Україна очолить стратегію ЄС у країнах Дунайського регіону, ці рекомендації могли б стати першим кроком для реального порятунку дунайської екології та стати прикладом для інших регіонів та галузей.

НАУ гарантує світову якість

Останні роки ведучу роль у просуванні технології КП-CFA взяв на себе Національний авіаційний університет, провідні вчені якого довершили вивчення унікальної технології та «нанесли» на прилад знак якості вітчизняного літакобудування, що котується у світі на найвищому рівні.

5 Випробування КАП у НАУ

Проректор з наукової роботи Національного авіаційного університету Романенко Євген Олександрович в інтерв’ю порталу Український погляд висловив тверду впевненість, що зараз настав час міжнародній спільноті звернути увагу на вітчизняний прилад, який може стати вирішальним фактором у порятунку світової екології.

6 проректор НАУ Романенко Є.О.

– Звичайно, зараз більше уваги надається підтримці екологічних технологій, розвитку зеленої енергетики, електромобілів, тощо. Але доля двигунів внутрішнього згоряння у світовому автотранспорті дуже велика, а в авіаційних та річково-морських перевезеннях – домінуюча. І, навіть, якщо прийняти та запустити міжнародну довгострокову програму переоснащення світового транспорту на екологічні двигуни, найближчі десять років нафтове паливо буде чи не головним забруднювачем повітря на Землі. А вітчизняний КАП-CFA може вже зараз суттєво знизити шкоду від цього фактору. Хтозна, можливо це один з тих шансів, від яких залежить доля майбутнього людства.

– На чому базується ваша впевненість, що прилад КАП-CFA може зацікавити світ і зіграти важливу роль у порятунку екології?

– Подивіться, всі країни, експерти і політики закликають щось робити, щось змінювати, але результати, на жаль, майже непомітні – клімат продовжує змінюватись у загрозливому напрямку, викиди в атмосферу майже не знижуються. Зараз проходить Всесвітній кліматичний саміт у Глазго – там буде чергова спроба прийняти якісь заходи, та домовитись про зниження викидів. Ми ж маємо дієвий механізм, пропонуємо реальні, конкретні дії для всіх та гарантуємо успішні результати.

– Чому нам мають повірити?

– Україна була і є локомотивом авіаційних трендів майбутнього, нових підходів у розвитку авіаційної промисловості. Вітчизняне літакобудування – чи не єдина галузь, де ми утримуємо лідерство та задаємо напрямки, де нас поважають і прислуховуються  для обрання міжнародних пріоритетів.  

В свою чергу, НАУ – ведучий навчальний заклад, який готує спеціалістів вищої категорії. Наші експерти котуються на міжнародному рівні, працюють в багатьох країнах, і ми дуже задоволені, що КАП-CFA був винайдений в Україні, що до нього причетні наші вчені. Останні роки виробнича база нашого університету була тим полігоном, де вчені НАУ вивчили і перевірили кожну деталь, кожну складову каталітичного активатора, провели ретельні випробування і підтвердили, що КАП має виняткові якості та прямо зараз готовий до використання у транспортній галузі на будь-яких рівнях. Більше того, ми запрошуємо до співробітництва міжнародні організації, авіабудівників, автомобільні підприємства, і готові надавати наукові та консультаційні послуги у разі зацікавленості КАП-CFA. Якщо не зараз, то завтра може бути пізно.

– Виходить, що КАП – це економія та екологічна користь в одному приладі?

Саме так! Це найголовніший фактор, чому саме КАП-CFA може стати тим самим дієвим і рятівним колом для світової екології, а його впровадження не несе економічних чи фінансових збитків та не вимагає жорстких обмежень і скорочень виробництва. Навпаки, КАП-CFA економить паливо, подовжує термін і якість роботи двигунів та іншого обладнання. Що робить його винятковим засобом для збереження екології, який не викликає дратування магнатів і корпорацій, – підсумував свою відповідь проректор НАУ.

Роль університету у просуванні КАП-CFA в наукових міжнародних колах  дуже важлива. Зокрема, керівник навчального центру НАУ, кандидат економічних наук Сергій Леонідович Омельяненко, разом із кандидатом технічних наук, професором НАУ В.В. Козловим підготували низку наукових робіт, які були опубліковані у ведучих наукових виданнях. У своїх матеріалах вчені розкривають принципи роботи приладу і обґрунтовують доречність та, навіть, необхідність його використання в економіці.

7 кандиат е.н. C.Л.Омельяненко

Кандидат економічних наук Сергій Леонідович Омельяненко

8 професор НАУ Козлов В.В.

Кандидат технічних наук, професор НАУ В.В. Козлов

Зокрема, як пише С.Л. Омельяненко у науковій статті, усі випробування КАП-CFA, де б, коли б, і ким би вони не проводилися, показують:

  • зниження викидів шкідливих речовин в атмосферу до 53%, економію витрати палива до 14%;
  • вирівнювання і підвищення компресії в циліндрах поршневих двигунів;
  • зменшення втрат на тертя (ефект базисного тертя);
  • збільшення моторесурсу роботи двигуна;
  • зменшення нагароутворень в камерах згоряння двигунів;
  • зменшення шумності і димності двигунів.

9 Линейка КТ для промышленности

– Таким чином, розповідає С. Омельяненко, каталітичний активатор палива демонструє високі і стабільні показники з економії палива та зменшення шкідливих викидів, яких немає у інших аналогів. Унікальність даного агрегату полягає в тому, що він встановлюється не тільки на нові види двигунів, але і на двигуни, що  уже довгий час знаходяться в експлуатації. З практики видно, що кінцевого споживача цікавить найбільше економія палива та швидка окупність пристрою, що ще раз було підтверджено при випробуваннях на території Республіки Індія, і цим важливим економічним елементом ми стимулюємо споживача на придбання КМП, цим спонукаючи його виконувати екологічну програму. Крім цього, в кожній державі діє законодавство, яке примушує громадян виконувати екологічні нормативи. З 01 січня 2021 року набрала чинності Паризька угода, яку ратифікували 195 країн світу і взяли на себе зобов’язання значно зменшити викиди шкідливих речовин в повітря. Отже, враховуючи унікальність нашого пристрою, запрошуємо усіх зацікавлених прийняти активну участь в реалізації даної програми на території своєї країни. Зі своєї сторони ми готові надати будь-яку технічну та консультаційну допомогу, – розказав спеціаліст.

В аналогічному напрямку розмірковує і Петро Іванович Любенко, директор ТОВ «Еко-авто-титан», яке володіє патентом на винахід.

– Навіщо витрачати на кожну країну по 5 років, щоб пройти місцеві дозволи та атестації, коли у планети Земля немає стільки часу, і потрібно діяти швидко та рішуче! Ми готові поділитися технологією на дуже вигідних умовах з кожною державою чи корпорацією, яка побачить користь як для себе, так і для своєї країни, та візьме відповідальність за майбутнє планети. Наш прилад має швидку окупність, від 6 до 10 місяців, та гарантовану тривалість ефективної роботи. Він повністю готовий для використання, і в нас є виробничі потужності, щоб забезпечити великі партії. Наразі, ми сподіваємось і на українську владу та президента Зеленського, що вони, нарешті, побачать не тільки економічну та екологічну користь, а зрозуміють, що це дуже вигідно з іміджевої і політичної точки зору, – говорить експерт.

Прорив у Глазго з українським ноу-хау – даєш екологічні санкції!?

З цими словами та ходом думок авторитетних спеціалістів важко не погодитись. І тут постає головне питання – як донести до міжнародної спільноти важливість моменту і привернути увагу до КАП-CFA?

Історична практика показує, що без примусу та штрафів корисні ініціативи запроваджуються дуже повільно.

Якщо ж запровадити офіційні санкції ООН, ЄС для тих країн, організацій та підприємств, що не бажають виконувати Паризький меморандум про необхідність зниження викидів, запит на українське ноу-хау може стати світовим трендом.

Міжнародній кліматичний саміт COP26 (1-12 листопада) стане першим самітом, на якому планується підсумувати, що було зроблено, а що ні для виходу з кліматичної кризи з моменту підписання в 2015 році головного регуляторного документа у цій галузі – Паризької кліматичної угоди.

10 Климатический кризис

Але, попри намагання і зовнішні старання, ситуація з екологією у світі, як вже зазначалося, продовжує загострюватись, зменшення парникових викидів відбувається дуже повільно. Рішучих перемог і кардинальних зсувів якось не видно, лише балачки та прояви стурбованості. І тут на арену має всі шанси вийти наш КП-CFA, аналогів якому за ефективністю та користю в світі, повторимось, і близько немає! Адже, окрім звичайних двигунів внутрішнього згоряння, український прилад може успішно працювати на літаках, і гарантовано зменшити на 30-50% кількість шкідливих викидів в атмосферу від авіасполучень, що є основними забруднювачами повітря.

Це особливо актуально в контексті того, що на базі НАУ відбулися успішні випробування КАП-CFA на авіаційних двигунах, що дає вражаючу перспективу зниження викидів в атмосферу від авіатранспорту.

(Див.: Ученые предложили экологичную технологию, способную экономить для Украины до 100 млрд. грн. в год! На базе НАУ успешно прошли стартовые испытания уникального прибора — Каталитического Активатора Топлива- CFA Catalytic Fuel Activator)

Чому Україна гальмує впровадження власної технології світового рівня? Шанс для Зеленського

11 Зеленский на саммите в Глазго

Україна могла б завоювати світовий ринок екологічних технологій і очолити ініціативу переоснащення двигунів та зменшення шкідливих викидів вже тут і зараз. Але є одне АЛЕ. Треба, щоб українська влада продемонструвала світові, що сама готова перейти на екологічні рейки та зробити впровадження КП ведучою економічною стратегією на найближчі роки.

У випадку із можливостями та перспективами використання КАП-CFA на благо вітчизняної та світової економіки постає питання, чому досі цей прилад не поспішають використовувати в самій Україні? При тому, що кількість проведених офіційних випробувань на всіх рівнях, з незмінно вражаючими результатами та рекомендаціями до використання, вже наближається до сотні. Головна причина саботажу, на жаль, полягає не в економічній або юридичній площині, а у корупційній складовій.

Каталітичний активатор економить використання палива, а значить передбачає чіткий і прозорий контроль за кількістю використаних ресурсів, та загальне зниження кількості палива, що використовується в економіці. А тому, може бути не вигідним для державних корупціонерів, які звикли «ловити рибку у каламутній воді». Але ж, позиція Зеленського передбачає рішучу перемогу над корупцією. То чому б українському Президенту, який любить інновації та нові технології, не зробити впровадження КАП-CFA – фішкою своєї майбутньої виборчої стратегії, центральним пунктом еколого-економічно блоку власної програми? Це, безумовно, додало б йому популярності, принесло б реальну користь для вітчизняної економіки, та для навколишнього середовища. Крім того, така стратегія передбачає активне просування КП-CFA на міжнародних ринках, що може додатково принести в казну мільярди доларів. Чи зможе Володимир Зеленський помітити та використати цю можливість, цей шанс для себе і для Держави водночас? Побачимо – усі документи та розрахунки вже давно передані в Офіс Президента України.

Укрзалізниця як локомотив екологічної економії

А розпочати це доречно із Укрзалізниці, де працюють тисячі двигунів, які спалюють багато палива, що приводить до збільшення шкідливих викидів в атмосферу. Тим більше, що саме на площадках, у кількох депо Укрзалізниці були проведені стендові та лінійні випробування, і доведені результати КП на локомотивних двигунах. Тобто, залишається лише прийняти рішення і дати команду Уряду розпочати модернізацію рухомого складу УЗ. Далі можуть бути автотранспорт Міноборони, МВС, МНС, комунальний автотранспорт та інші напрямки, які потребують реорганізацій. Тим більше, що коефіцієнт окупності та економії робить впровадження КП дуже вигідним з економічної точки зору.

Див.: Хто саботує впровадження на «Укрзалізниці» діючого Каталізатора палива, який гарантовано зекономить державі мільярд (!)  гривень на рік?

Що ж, слово за українською владою та міжнародною спільнотою. Коли вода затопить півсвіту, не кажіть, що у вас не було виходу і ви не знали що робити!)

Леонід Хомяков

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа