У гонитві за історіографією

Мій покійний тесть був істориком, якого дуже поважали його колеги по професії, зокрема його принциповість. Він був американським українцем за походженням і за вибором. Я якось запитав чи йому, як українцю, було важко продовжувати вивчення історії оскільки історію зазвичай пише переможець, а українці не часто були переможці. Він без вагань заявив, що його мета завжди — дізнатися правду незалежно від існуючої історіографії, і хоча це може бути важко при обставинах, коли його власній нації пощастило менше, ніж іншим, це так важливо спочатку шукати джерела, а потім робити висновки на підставі них. У той час як йому платили скромно, як і всім професорам, за його викладання, академічна свобода завжди була першорядною, а його дослідження та публікації – завжди прискіпливі.

Як адвокат я розумів джерела, можливо, помилково, як докази,
але мій цинізм привів мене до розуміння того, що джерела, які він досліджував, не були обов’язково такими доказами, які
можна запропоновати в суді. Для істориків є ширше розуміння джерел. Є першоджерела і є другорядні джерела. А добрі дослідження базуються на першоджерелах, що включає предмети, створені в той час подій, наприклад артефакти, які використовувалися в той час, документи, спогади, щоденники, навіть записи. Такі першоджерела також мають бути засвідченими, часом навіть судово-медичними засобами та бути ідентифікованими. Тоді можуть бути інтерпретації цих першоджерел окремими істориками і оскарження експертної оцінки (іншими істориками).

Хоча я поважав цей процес, мене, як адвоката це не влаштовувало, особливо мемуаристика. Доживу до 90 років, тоді напишу свої мемуари, і тяжко буде розпізнати хто більший патріот — я чи Степан Бандера. Правда, мій тесть був особливо чесним і старанним ученим. Однак, як і в будь-якій професії, було і залишається багато шарлатанів і самозванців. Кожна людина, включно з істориками та адвокатами, володіє певною дозою особистих упереджень. Ця упередженість може бути ще більше посилена грошовими інтересами. Це важливо розуміти, що, як і у випадку з адвокатами, деякі історики є такими під впливом платників і ґрантів. Тому в суді, історик який претендує бути експертом, як і будь-який інший експерт, викликаний для свідчень, підлягає імпічменту на основі упередженості, винагороди, неякісності. Тоді він почувається неадекватним.

У зв’язку з цим адвокати мають особливий обов’язок представляти лише інтереси свого клієнта. Їм не дозволено брехати, але очікується, що вони представлятимуть лише одну сторону історії. Все-таки, в представленні лише одного боку, вони повинні дотримуватися правил професійної етики. Однак, багато адвокатів досить гнучкі в цих випадках. Це широко відомо і
саме з цієї причини існує дисциплінарне провадження, яке передбачає санкції щодо адвокат
а. Вчені стикаються з менш жорсткими ревізійними комітетами, якщо є звинувачення в ненауковості чи неправомірна поведінка, звинувачення, яке включає ряд неприйнятної поведінки, наприклад спотворення фактів або плагіат. І покарання може варіюватися від осуду, до санкцій і відсторонення від діяльності. Однак, спотворення фактів може бути подано як аналіз історика, а не навмисне
введення в оману, офіційні санкції щодо вчених, особливо якщо вони
вже отримали право на посаду в академічному закладі, є рідкістю. Таким чином, стимулюючий вчитель зі списком публікацій може десь знайти посаду незалежно від того, яку нісенітницю він висловлює. Це тільки додає мені цинізму.

Нинішня війна в Україні триває з 2014 року, але ідейний прояв повномасштабного вторгнення російського агресора був показаний значно раніше. Тоді як загальновизнаним першим днем повномасштабної війни було 24 лютого 2022 року, Володимир Путін розкрив свій варіант української і російської спотвореної історії влітку 2021 р. Ця промова була проголошенням не лише війни, але про майбутній геноцид, оскільки він заявив, що Україна насправді не є нацією. Потім він почав приписувати історію України Київської Русі Росії, незважаючи на те, що на той час Москви не існувало і не було протягом багатьох століть. А Київ був заснований у V ст., Москва в XII ст. Київська держава відома від ІХ століття, незалежна Московська хіба ХУ ст.

Незалежна демократична Україна бореться за своє існування як держава і за своє право на власну історіографію. Колоніальна Україна в минулому чи у складі одної імперії чи іншої породила істориків по обидва боки Атлантики – включно з деякими агентами колонізатора та власними українцями-яничарами. Наївність і гроші за найм дали їм можливість висловитися, але тільки як агентам і псевдовченим. Їхні так звані наукові дослідження забезпечують боєприпаси для тих, хто хоче знищити Україну, як от Володимир Путін, який, через своїх офіційних представників, і навіть через його релігійну огидну структуру закликає російський народ, російських матерів, не менше ніж до винищення української нації.

Попри всі зусилля, ворогам України не вдасться досягти цієї мети. Українська та іноземна історія це довела. Український народ вистояв, незважаючи на намагання його стерти з лиця землі в час тривалих періодів поневолення з лише переривчастими та відносно короткими періодами державності з часів Київської Русі. Хоча українці лише почали писати власну історію на словах, вона вже давно закарбована вчинками українських героїв. Перемога України у цій війні буде святом перемоги Добра над Злом і визначною віхою в українській історії та історіографії. Про незламність українського духу буде написана ще одна сторінка.

Цей день американської незалежності виглядає як відповідний день, щоб закликати всіх американців продовжувати підтримувати незалежність України, тому що те, що станеться в Україні, вплине на майбутню світову історію та свободу світу. Майбутня свобода цілого світу і цивілізації дуже залежить від американської підтримки. Дякуємо вам, президенте Байден, і співвітчизники американці! Вас запам’ятає історія.

4 липня 2022 р. Лозинський Аскольд

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа