Казка про любов

Марічка Галабурда – Чигрин

АВСТРАЛІЯ, Сідней 20.5.2015

kazka

В місяцях квітні й травні цього 2015 року в містах Австралії, де живуть українці, проходили виступи Танцювального Ансамблю «Легенда» з Мельбурну. Мистецький керівник і засновник Ансамблю,заслужений діяч мистецтв УкраїниМеланя Моравська Дехніч.Bідбувався дебют твору «КАЗКА».

Сценарій до ориґінального фольклорний балету, написав Симон Когут (сам музика, дириґент ансамблю й редактор англомовної частини газети «Церква й Життя»),– на мотивах казки Івана Франка «Лис Микита», твору Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків» та з народнього, Кривечка Качка. Казка поставлена на сучасний лад. Вона про любов, про щось загублене… І таємничого синього лиса. В ній й мотиви з Ночі «На Івана Купала»…та вимарш козаків в бій за Україну.

Мистецький керівник, Меланія Моравська-Дехніч, вже понад рік працює разом з творчимі відданим композитором Миколою Буцьом, декоратором сцениСтефаном Моравським (обоє з Мельбурну, але під сучасну пору живуть і працюють в ЗСА, в Ню Йорку) та з тими, які виготовляють строї для цієї постановки, це впершу чергу Наталка Моравська вона проєктувала строї і відповідала за їх пошиття, в чому допомагали ряд жінок. А строї, костюми були прекрасні.

Декорація – скромна, але дуже ефективна, зокрема в першій дії «Ярмарок», «Хатина» – малюнки для заднього фону сцени. Будували декорацію самі танцюристи під проводом Юрка Федишина, допомагали батьки.

Дуже мені подобалася музика написана молодим чоловіком з Мельбурну.– МИКОЛА БУЦЬ просто написав прекрасно… Оркестра – радіо Македонії, чудово виконує мельодії…Миколи композиції так чудово єднаються з образами-картинами у виконанні танцюристів. Він вміло вставив короткі уривки народних мельодій в свою композицію.Під такумузику танцюристам легко танцювати !

Як каже Меланія Моравська-Дехніч,…- « її ціллю було поставити на сцені свіжий та унікальний фольклорний балет з українськими народними танцями як для українських, так і не українських любителів танцювального мистецтва.

…”Поставити балeт на тему казок, хай народніх, є доволі важко. Фантазія хореографа повинна вплести сцени про звірят, лиса, коней, курочок, вечорниць з народніми танцями, бездітних бабу й діда, », сцена, коли дівчата кидають в річку вінки і дотримуватися іс­то­рії й народних переказів, які підтверджують, що військо “Запорізької Січі” було дуже здисціпліноване й мало чимало славетних перемог.

Над ціллістю картини Меланя, Стефан, Симон, Микола, Наталка й допомічники ( а їх було багато – всі згадані в пишно виданій програмці, -) працювали 6 років. Й рік працювали, втілювали «Казку» в життя. »

І це їм вдалося зробити.

Ми мали змоги в цьому переконатися в суботу 16.5.2015. Відбувся чудовий концерт в концертовій залі театру Національного Інституту Драми Австралії –в Сіднеї. Прийшло понад 650 глядачів. Концерт пройшов з неймовірним успіхом.

Перші акорди музики на самому початку першої сценки,такі направду чудесні, мельодійно-драматичні приголомшують. А глядачам ця музика й пречудові картини на сцені, надали в залі позитивну енергію. Відразу вражав нелише високий рівень майстерности 40 – ка танцюристів, а справжня театралізована картина.

Добра, блискуча, техніка всіх танцюристів, масова сцена приходу козаків, які отримують від коваля нові шаблі, їх випробування перед відходом в бій, – чарували своєю силою, легкістю, темпераментом і зворушливе прощання Івана з коханою Марічкою. Дуже сильна картина виходу козаків на війну.

Вражали й картини кидання відчатами вінків в річку й траґедія, коли топиться Марічка в річці.

Концерт закінчився традиційним “Гопаком”, який, безперечно, викликав найбільшу кількість оплесків. Акробатичні етюди, море кольорів різнобарвних строїв заповнили сцену.

Заля від оплесків, здавалося, зірветься в повітрі, і тупали ногами, і кричали слава, браво і ще, ітд. Оваційним оплескам не було кінця … Публіка викликувала танцюристів, ще і ще. Три рази повторювали «Гопак».

Сильні емоції глядачів, то найкраща подяка за працю чи роботу для артистів.

Так, постановка “Казка” отримала високу оцінку чи не всіх присутніх і по всіх містах, де молодь Австралії ( вони Пластуни й СУМІВЦІ й кілька не українців з Мельбурну і Джілонгу) показала, що і в Австралії, на кінці світу може народитися щось прекрасне в українському мистецтві. Хоч танцюристи молоді, але з великим танцювальним баґажем – практикою. Хтось вже давніше танцює і то з дитинства. Показався високий професіоналізм. Так, танцюристи сходилися на проби по 3 рази на тиждень…і тому результат був саме таким. В усіх них живе безмежна любов до рідної землі, пісні і культури, яка передається від покоління до покоління.

Вітаємо нашиx артистів, з шаленним успіхом!


Бажаємо успіхів в майбутньому!

Танцювальний Ансамбль «Легенда» їде в концертове турне в Канаду й ЗСА. Рекомендуємо нашим землякам підтримати молодь з Австралії.

group


Наводжу слова вражіння режисера короткометражних фільмів, з телевізійного канaлу 44 TVS -в Сіднею, який сидів біля мене й сказав:…«Lehenda, the Show was spectacular. It told a lovely story that was easy to understand. The dancers were fabulous!! especially the Kozak style. The costumes were stupendous, and the whole production was very exciting and uplifting. I urge everybody to go to and see this show, Ukrainians and non Ukrainians alike. Warm Regards Ozzie Fikri.

how was a triumph and a beautiful showcase of Ukrainian talent, skill and dedication to uphold our Ukrainian cultural traditions in the Australian diaspora. Thank you for bringing your fairytales to life and we wish you all the very best on the international leg of your tour. Love from your Zahrava friends.Ви не пожалієте, коли підете на концерти, які відбуваються в:

Toronto 29th June at Hammerson hall inMississauga.Living Arts Centre Mississauga

2.7. 2015 в Чікаґо – CHISAGO, 9.7. в Ню Йорку – NEW YORK, 12,7. в WILMINGTON

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа