Зеленський згадав закордонних українців: потрібні гроші

Олесь Городецький

Нарешті команда Зеленського і “95 кварталу” згадала про українців, що перебувають закордоном! ? 29 січня 2020 року урядом була прийнята постанова “Деякі питання обліку громадян України, які проживають за межами України”. Згідно цієї постанови з 1 березня 2020 року тимчасовий консульський облік (який завжди був безкоштовним) стає платним! 36 євро за постановку на облік в день звернення! Можна, звичайно, і за 18 євро, але тоді треба приїхати за результатами (печаткою в паспорті або довідкою) через 3 робочих дні. Оскільки, важко уявити, що громадяни України захочуть двічі втрачати робочий день та кошти на дорогу, щоб добратися до дипломатичного представництва, то переважна більшість платитиме 36 євро плюс банківські послуги.

Постановою передбачено також можливість здійснення цієї послуги через пошту чи емейл, хоча не зрозумілим є механізм і самої можливості надання такої довідки ще немає , як зазначено в тексті постанови: “Установити, що видача довідок, передбачених пунктом 6 Порядку, затвердженого цією постановою, здійснюється після введення в експлуатацію необхідних технічних та програмних засобів щодо обміну інформацією.”

Як правило, громадяни України стають на консульський облік з трьох основних причин: повідомити власну державу про своє перебування на території іноземної країни, скористатися можливістю перебування в Україні на власному транспортному засобі, зареєстрованому закордоном, протягом 60 днів і бути внесеними до списку виборців на закордонній виборчій дільниці, щоб мати можливість проголосувати на виборах.

Якщо у перших двох випадках ще якось можна пояснити сплату консульського збору за послугу, яка до цього часу була безкоштовною бідністю бюджету, то як пояснити оплату за можливість бути включеним до списку виборців щоб скористатися виборчим правом, гарантованим Конституцією України?!

Є, звичайно, можливість написати заяву до Державного реєстру виборців про зміну виборчої адреси. Але ця процедура передбачає особисте звернення до дипломатичної установи та обмежені терміни. Крім того, відомі випадки, коли такі заяви не доходили до державного реєстру виборців або ж не були ним прийняті, наслідком чого було невключення громадян до списку виборців. Тому перебування на консульському обліку давало можливість виборцю бути автоматично включеним до списків виборців на закордонній виборчій дільниці та проголосувати як на виборах президента, так і на виборах народних депутатів України. Тимчасовий облік був завжди безкоштовний.

Які цілі переслідує це нововведення? Як на мене вони очевидні: додаткові надходження до бюджету через введення нової платної послуги для українців закордоном і зменшення, і так невеликої, кількості виборців на закордонних виборчих дільницях. Чи є від цього користь мільйонам українців, що перебувають закордоном? Питання риторичне.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа